Experiències en l’àmbit de la Caixa d’Eines de l’Economia Social i Solidària als micropobles i territoris rurals

Autora: La Conca 5.1

Associació pel Desenvolupament Integral de la Vall del Corb

L’Associació pel desenvolupament integral de la Vall del Corb fa 20 anys que està en funcionament. Avui en dia té prop de 200 socis i més de 70 empreses sòcies. El seu objectiu és la dinamització cultural, social i econòmica de la Vall del Corb, un territori compartit entre les comarques de la Conca de Barberà, l’Urgell i la Segarra.

Des del seu inici, ha dut a terme activitats de promoció, diagnosi, formació tècnica, dinamització, enxarxament, turisme enogastronòmic i divulgació. Ha generat debat i coneixement al voltant de temàtiques vinculades al despoblament rural, al desenvolupament local i sostenible i a la preservació del patrimoni cultural i natural. En els últims anys, ha realitzat vàries jornades tècniques; generat un pla estratègic per al desenvolupament agroalimentari i turístic de la vall; i signat un conveni amb una gran part dels ajuntaments i consells comarcals de la vall, per tal de dinamitzar la marca territorial i articular els seus agents.

Durant l’any 2020, també ha engegat el projecte ‘Territori de vincles’, amb el suport tècnic de les cooperatives l’Aresta i LaBoqueria, una eina per lluitar contra el despoblament i crear noves oportunitats al territori des d’una perspectiva transversal, tocant els temes de relleu agrari, transició agroecològica, accés a l’habitatge, rehabilitació del patrimoni, gestió dels recursos i economia circular.

L’Associació Vall del Corb s’organitza en una junta àmplia i amb 4 comissions temàtiques:

 1. Cultura, societat i paisatge, on es treballa i es genera debat sobre els temes de patrimoni material i immaterial, despoblament, relleu generacional, biodiversitat i paisatge. També organitza visites guiades, exposicions itinerants, activitats infantils, jornades tècniques, etc.
 2. Productores en xarxa, on es treballa l’articulació i la generació de sinergies entre tots els sectors productius de la Vall, i s’organitza el TrosFood, el mercat nocturn anual, els menús de degustacions compartits, etc.
 3. Comunicació al territori, que manté actualitzada la web de l’Associació, gestiona les noves incorporacions i l’agenda de la Vall en coordinació amb els ajuntaments, i s’encarrega de les xarxes socials i de la creació de material divulgatiu.
 4. VinsCorb, que reuneix les productores de vins de la Vall i organitza esdeveniments culturals i tècnics al voltant del món del vi.

Cooperativa L’Aresta

L’Aresta és una cooperativa que té com a objectiu la promoció de l’agroecologia, de l’economia social, solidària i feminista i d’un món rural viu. La seva seu es troba a Santa Coloma de Queralt, però duen a terme activitats a tot el Camp de Tarragona, així com en altres territoris. Per tal de complir aquest objectiu, la cooperativa té diverses branques d’activitats:

 1. Una fleca, ubicada a Santa Coloma de Queralt, on s’elaboren productes amb farines de varietats locals, ingredients de proximitat i ecològics, que es fan arribar a grups de consum i botigues ecològiques.
 2. Una branca d’educació, on es realitzen tallers i projectes en els quals s’hibriden pràctiques artesanes, pageses, artístiques, científiques i de cooperació social, a través de metodologies participatives i del foment de l’aprenentatge actiu.
 3. Una branca de recerca, on s’investiguen temàtiques vinculades a l’agroecologia, l’economia social i solidària, les economies feministes i la transformació social.
 4. Una branca de dinamització local, on a més de formar part de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (CoopCamp), es desenvolupen projectes per a promoure una transició agroecològica, la sobirania alimentària i la generació de projectes i experiències amb capacitat de transformació social.
 5. També es treballa en intercooperació amb moltes entitats de l’Economia social i solidària i formem part de les xarxes Mosaic de Secà i Associació pel desenvolupament integral de la Vall del Corb.

Contacte:
https://aresta.coop | arestacooperativa@gmail.com

Associació Els Corremarges

Els Corremarges és una associació que té com a objectiu la recuperació i la divulgació dels coneixements populars sobre la vegetació. El seu àmbit d’actuació general és l’etnobotànica. Està situada a la Sala de Comalats, un micropoble a la frontera entre la Conca de Barberà i l’Urgell. Duu a terme diverses branques d’activitats, que es retroalimenten:

 1. Produeixen i recol·lecten fruits oblidats i herbes comestibles.
 2. Elaboren conserves amb aquests fruits i herbes a l’obrador compartit de Tres Cadires, a Arbeca.
 3. Realitzen tallers de divulgació per totes les edats, com ara tallers infantils i fami- liars, passejades etnobotàniques, tallers de cuina i xerrades
 4. Dissenyen i mantenen jardins i espais verds segons criteris de sostenibilitat ambiental.
 5. Realitzen treballs de recerca històrica i etnobotànica en diferents indrets del territori.

En el seu dia a dia, col·laboren amb moltes entitats i formen part de les xarxes Mosaic de Secà, Associació pel desenvolupament integral de la Vall del Corb i Mengem Garrigues.

Contacte:

https://www.elscorremarges.cat / elscorremarges@gmail.com