L’Ateneu CoopCamp impulsa aquest projecte d’intercooperació per a promocionar el turisme sostenible el Dia Internacional de les Cooperatives

La Societat Agrícola de Valls, la Cooperativa Obrera Tarraconense, La Titaranya – Cooperativa d’habitatges i locals socials, la Cooperativa Falset Marçà i la cooperativa Camins Km0, impulsen Territori Cooperatiu, una proposta de visites guiades per donar a conèixer el moviment cooperatiu al Camp de Tarragona. La iniciativa sorgeix del Grup d’Intercooperació de Turisme Sostenible que promociona l’Ateneu CoopCamp.

Aquest és el segon any consecutiu que les cooperatives s’uneixen per celebrar el Dia Internacional de les Cooperatives impulsant aquesta proposta. Enguany tindrà lloc el proper dissabte 6 de juliol i és necessari fer reserva prèvia ja que les places són limitades.

A través d’una descoberta turística dels espais, arquitectura i successos al llarg de la història, Territori Cooperatiu és un recorregut pel cooperativisme català i els seus valors, contextualitzat amb el moment històric en què es van fundar les organitzacions fins a l’actualitat i la seva vinculació amb l’Economia Social i Solidària. ​​A més a més, en cadascuna de les visites guiades també es dóna a conèixer l’arquitectura de les seus de les cooperatives, a través de la descoberta de personatges com Cèsar Martinell, Lluís Homs o Pujol de Barberà, entre d’altres.

La proposta Territori Cooperatiu habitualment engloba 4 rutes, 2 a Valls, una a Tarragona i una a Falset, tot i que pel dia 6 de juliol, els dos itineraris per Valls es faran de forma conjunta. Per tant, el 6 de juliol podreu gaudir de:

A Valls

Visita a la primera Cooperativa Agrícola de Catalunya (Societat Agrícola de Valls) i Ca Robusté, set segles d’història d’un palauet gòtic rehabilitat per l’ESS (La Titaranya)

En aquesta ruta pel barri antic de Valls s’anirà fins a la plaça del Carme, on es troba la Societat Agrícola de Valls, fundada el 1888, i construïda per l’arquitecte Lluís Homs, un cooperativista convençut. Després continuarà la descoberta turística del casc històric de Valls, els espais de mercat en l’època medieval, fins arribar a Ca Robusté, on es conserva un important llegat gòtic-mudèjar. Actualment l’immoble acull una cooperativa de consum, i forma part del projecte La Titaranya, Cooperativa d’habitatges socials, i hotel d’entitats.

*La visita guiada acabarà amb un tast de vins de productors locals de la cooperativa de consum La Bajoca, i oli de la Cooperativa de Valls a càrrec de The Wine Truck.

A Falset

L’arquitectura que revolucionà el cooperativisme del Camp català

Cooperativa Falset Marçà

Cèsar Martinell és un personatge històric clau del cooperativisme del Camp de Tarragona. En aquesta visita enoturística a la Cooperativa Falset-Marçà es donarà a conèixer qui era, i quina era la seva vinculació amb la construcció de les anomenades Catedrals del Vi.

*Aquesta visita guiada inclou un tast de cortesia de productes del celler cooperatiu.

A Tarragona

Arquitectura i cooperativisme obrer tarragoní

Cooperativa Obrera Tarraconense

Pujol de Barberà va ser arquitecte municipal, cooperativista, i l’encarregat de construir la seu social de la cooperativa de consum més important de Tarragona, la COT. En aquesta ruta urbana per la Rambla Nova, el Mercat Central fins la COT es descobrirà una arquitectura lligada als canvis socials, l’impuls del cooperativisme i el feminisme emergent.

*Aquesta visita guiada inclou un tast de cortesia a la Cooperativa Obrera Tarraconense dins l’oferta cultural i d’oci de la ciutat.

 

 

Per assistir en alguna d’aquestes visites és necessària la reserva prèvia a www.caminskm0.com o al 621 265 905 per les visites de la Cooperativa Obrera Tarraconense i de Valls. Per a la visita guiada de la Cooperativa Falset Marçà cal fer-ho a www.etim.cat o al 617 929 018. Les places són limitades.

L’Ateneu CoopCamp, com a impulsor de la iniciativa

L’Ateneu CoopCamp és l’organització impulsora del projecte de turisme sostenible Territori Cooperatiu i s’encarrega de dinamitzar i executar la feina tècnica que se’n deriva. Forma part de la seva raó de ser treballar per fomentar el cooperativisme al Camp de Tarragona i crear projectes d’intercooperació en benefici del territori.