Al llarg d’aquests anys, CoopCamp ha col·laborat a la creació de 72 noves cooperatives i entitats i a l’ocupació laboral de 366 persones

A finals del 2016, la Generalitat de Catalunya va impulsar els ateneus cooperatius com uns serveis de referència per al foment de l’economia social i cooperativa arreu del territori català.

Després de 8 anys, CoopCamp ha assolit el repte de crear i consolidar una xarxa extensa de cooperatives i entitats d’economia social al Camp de Tarragona. Fins al moment l’ateneu ha assessorat 1044 projectes econòmics que han generat la creació de 72 noves cooperatives i entitats (algunes d’elles distingides amb els Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona) i 366 llocs de treball directes.

En el cas del 2024 s’han creat 5 cooperatives noves i 4 entitats que han rebut l’acompanyament de CoopCamp. Són:

Els ateneus cooperatius enceten una nova etapa

Els ateneus cooperatius de tot el territori català han encetat, enguany, un nou pla de treball que tindrà una durada de tres anys vista, fins l’octubre de 2027. D’aquesta manera, l’Ateneu CoopCamp continuarà treballant al Camp de Tarragona per seguir promovent l’economia social i cooperativa i la generació d’ocupació de qualitat.

Ho farà a través de 4 cercles de treball, amb actuacions coordinades i complementàries amb l’Ateneu. Enguany es mantenen els espai de treball de vulnerabilitats i el de sistema alimentari i transició agroecològica i es constitueixen, com a nous, el de cultura i el de transició econòmica territorial. S’hi sumen altres línies estratègiques de treball com ho són el foment d’ecosistemes cooperatius locals i cooperatives d’impuls municipal, la transició energètica i ecosocial, la promoció de l’habitatge cooperatiu, el comerç i el consum ètic i responsable, la mobilitat i el turisme sostenible i les economies feministes i de les cures.

Entre administracions públiques, cooperatives i organitzacions de l’economia social i solidària, CoopCamp està format per més de 40 organitzacions que despleguen el pla de treball de l’Ateneu.

El 2024, un any d’impuls i consolidació del cooperativisme del Camp de Tarragona

Durant el 2024 s’han dut a terme diferents accions per a la promoció de l’Economia Social i Solidària al Camp de Tarragona que han sumat a la consolidació del cooperativisme al territori.

D’entre les diferents accions impulsades, destaca la inauguració de la primera promoció d’habitatges i locals socials de La Titaranya, al centre històric de Valls, i la inauguració del centre de dinamització rural de la cooperativa La Brostada, a Bràfim. També la presentació de la Guia de Contractació Pública Socialment Responsable; l’impuls del Mes de l’ESS, juntament amb Tarragona Impulsa i la Xarxa Cooperativa de Tarragona, La Teulada; i la segona edició de la POV Fest, una trobada per donar a conèixer els programes i iniciatives que acompanyen a joves en situació de vulnerabilitat impulsada per diferents cooperatives de l’Ateneu. Al juliol, a més a més, la Vall del Corb va acollir la 5a edició del FESSrural, el Festival de l’Economia Social i Solidària Rural de Catalunya, organitzada per CoopCamp i altres entitats del territori.

Els assessoraments i formacions especialitzades, clau per a la consolidació de l’ESS al territori

Al llarg d’aquests 8 anys l’Ateneu ha ofert un ampli catàleg d’activitats i formacions gratuïtes amb la participació total de 18.703 persones (2.178 participants al 2024). És a través dels acompanyaments personalitzats i de la proposta formativa, que CoopCamp dona les eines necessàries a idees de negoci perquè puguin construir alternatives d’autoorganització laboral on sòcies i treballadores s’organitzin de forma horitzontal i igualitària, i puguin garantir la creació de llocs de feina més dignes.

El cooperativisme actua de forma solidària entre les seves persones sòcies i segons els seus interessos. És per això que, en èpoques de dificultat, supera millor les crisis i és més capaç de conservar els llocs de treball.

En aquesta línia, aquest 2025 presenta diferents propostes formatives com per exemple els itineraris d’impuls a la creació de nous projectes col·lectius, coneguts com a itineraris Engeguem. O les càpsules formatives per a la consolidació de projectes cooperatius en l’àmbit de la facturació electrònica, la comercialització, l’organització laboral o la intel·ligència artificial. Des del cercle de cultura també s’ha desplegat una proposta per a ajudar a professionalitzar el sector des d’una mirada de l’Economia Social i Solidària. I es treballa conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili per extendre el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària a l’àmbit educatiu. També s’impulsarà una nova edició dels esdeveniments de la POV Fest o del Mes de l’ESS.

 

Punts d’Atenció

CoopCamp ofereix atenció personalitzada en qualsevol dels seus punts d’atenció a Valls, Reus, Cambrils, Hospitalet de l’Infant, Santa Coloma de Queralt, Montblanc, Tarragona i Falset.