El passat dimarts 12 de novembre es va signar a Vila-rodona, l’acord d’intercooperació entre les dues cooperatives per tal d’obrir diverses línies de treball conjunt

Els darrers mesos, el Celler cooperatiu de Vila-rodona, La Brostada i Coopcamp- L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, han estat treballant conjuntament amb l’objectiu de trobar formes de col·laboració entre les dues cooperatives per ampliar serveis als seus socis i donar respostes a les necessitats de la pagesia jove del Camp de Tarragona.

La Cooperativa Agrícola de Vila-rodona es va fundar el 1919, any en què també es va construir el celler modernista, obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Actualment elabora vins i caves principalment -però també oliva i ametlla- únicament a partir del raïm de les vinyes dels seus socis i sòcies, ubicades principalment als municipis de Vila-rodona, Aiguamúrcia, Valls, Bràfim i La Secuita. També té secció de crèdit, magatzem de subministraments agrícoles, servei d’assessorament, 2 agrobotigues i benzinera pròpies i actualment dóna servei a unes 400 persones sòcies productores i al voltant de 600 persones sòcies col·laboradores.

La Brostada és una cooperativa de serveis sense afany de lucre, fundada l’any 2020 amb l’objectiu de donar servei a pagesia agroecològica que comercialitza a través de circuits curts de comercialització i de dinamitzar l’activitat agroalimentària a través de la comercialització conjunta i l’elaboració de producte primari al seu obrador compartit de Bràfim. Tenen agrobotiga pròpia i comercialitzen principalment conserves i elaborats vegetals, derivats de la garrofa i oli i fruita seca, tot en ecològic. Actualment està formada per una cooperativa de treball associat, una SAT i una autònoma i té dues cooperatives sòcies col·laboradores.

Coopcamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, està format per 20 cooperatives que gestionen un programa públic d’impuls del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS) al Camp de Tarragona, oferint assessorament i suport gratuït a les iniciatives d’ESS.

El passat dimarts 12 de novembre, les presidències del Celler Cooperatiu de Vila-rodona i La Brostada van signar, a Vila-rodona, l’acord d’intercooperació que formalitza la col·laboració entre ambdues en els àmbits de l’elaboració agroalimentària, la comercialització i distribució, el relleu generacional, la sostenibilitat i el finançament.

Entre les actuacions previstes es destaca la creació d’un espai i servei logístic agroecològic en una de les instal·lacions que la cooperativa de Vila-rodona té a Bràfim, i que està reformant amb aquest propòsit. La logística i la distribució del producte de la petita i mitjana pagesia que comercialitza mitjançant canals de venda directa, és actualment un dels principals reptes del sector i un escull per la viabilitat econòmica d’aquests projectes. Aquest sector sol estar integrat per pagesia jove, que produeix sota criteris agroecològics i ven directament a grups de consum, restauració, botigues i consumidors finals. Normalment no són part del cooperativisme agrari històric del territori i no s’hi senten identificats/des.

 

Per tot això, aquest acord és d’especial importància, ja que suposa un punt de trobada i apropament entre el cooperativisme agrari històric i la pagesia jove que comercialitza de forma directa, i pot esdevenir una gran eina de suport a la viabilitat de petita pagesia mitjançant l’ús d’infraestructures compartides, la connexió entre les agrobotigues, el relleu agrari, la transició agroecològica i l’aprenentatge mutu.

 

Aquest projecte, on també participen la Cooperativa de Falset-Marçà del Priorat i L’Aresta, és part del projecte Recoopera, que aporta recursos i suport per teixir aquestes relacions entre el cooperativisme agrari històric i el cooperativisme agroalimentari més recent, també a la Catalunya Central i Terres Gironines. Recoopera compta amb el suport i acompanyament de la Fundación Daniel y Nina Carasso, a través de la seva convocatòria KM Tierra, que té per objectiu impulsar projectes que puguin suposar una palanca de canvi en l’àmbit de l’Alimentació Sostenible.