Què és el PAIS agrari Baix Camp?
És un instrument de participació per trobar solucions als problemes del sector agrari a la comarca i implementar-les col·laborant entre administracions públiques, agricultors, ramaders, entitats de l’economia social (cooperatives agràries i altres), empreses del sector agroalimentari i consumidors.
PAIS fa referència a Pla d’Acció Integral i Sostenible, i esdevindrà un document de planificació estratègica que servirà de full de ruta per a l’acció col·lectiva i la recerca de recursos per a realitzar les accions. També és una plasmació del dret a decidir en el camp de l’agricultura i a escala comarcal.
Per què fem un procés participatiu sobre el sector agrari al Baix Camp?
El sector agrari ha estat un dels tradicionals motors econòmics de la comarca. La globalització dels mercats en els darrers 30 anys ha abaixat els preus dels productes relegant l’agricultura a ser el segon plat de moltes famílies pageses… s’estan abandonant moltes terres (des dels anys 80 fins a l’actualitat s’ha reduït en més de la meitat la superfície agrària utilitzada). Com a societat no podem prescindir de les aportacions del sector agrari en matèria alimentària, socioeconòmica, cultural, ambiental i paisatgística. Qui millor per revertir aquesta situació que els propis implicats?
D’on ve aquesta iniciativa?
Des del Consell Comarcal del Baix Camp s’ha vestit, a partir del 2017, el Banc de Terres Comarcal: un innovador servei públic per a facilitar els contractes agraris entre propietaris i agricultors amb l’objectiu de frenar l’abandonament de la terra. El servei ja està funcionant i aconseguint els seus primers resultats. No obstant, les problemàtiques que arrossega el sector dificulten que el Banc de Terres Comarcal, per si sol, reverteixi la tendència a perdre pagesos i terres. Constatat aquest fet s’inicia una ronda d’entrevistes (27 en total) a diferents actors del sector que desemboquen en una sessió d’anàlisis de la situació i diagnòstic participatiu el 13 de juny del 2018. Arrel d’això obtenim una sèrie de problemàtiques i reptes per fer-hi front que centraran el debat sobre les mesures a prendre. Durant el juliol del 2018 neix el Grup Motor amb participació de les entitats i persones disposades a esmerçar temps en dinamitzar aquest procés. Actualment són Unió de Pagesos, JARC, Associació d’Agricultura Regenerativa, Cooperativa de Montbrió, Ateneu Cooperatiu CoopCamp, IMFE Mas Carandell, Consell Comarcal del Baix Camp, IES d’Horticultura i Jardineria de Reus, un investigador de l’URV i agricultor-transformador, i un agricultor-elaborador de les Muntanyes de Prades. El Grup Motor resta obert a qui es vulgui incorporar.
L’11 d’agost, durant la Fira de l’Avellana de Riudoms, es presenten els resultats del diagnòstic participatiu, es trien dos reptes sobre els que aprofundir i es validen després d’esmenar-los.
Què farem l’11 d’Octubre a la Selva del Camp?
Conformarem els Grups de Treball que elaboraran les mesures a incloure al PAIS agrari Baix Camp.
Des del Grup Motor plantegem els següents Grups de Treball i detallem els reptes que s’assignen a cada grup:
Grup Llavor (Incorporació de nous agricultors i millora de les pràctiques agrícoles):
- Facilitar la incorporació a l’activitat agrària a través de les cooperatives (informació, acollida i acompanyament) parant atenció en la conveniència d’obrir la gestió de les cooperatives a una participació i seguiment més freqüent per part dels socis, que les faci més atentes a incorporar noves idees i nous talents.
- Sensibilitzar als propietaris de terrenys agrícoles en desús per a que els lloguin, cedeixin o venguin.
- Estudiar figures d’aval-lloguer públic i regulació del preu de la terra.
- Professionalitzar a nivell integral el sector. Millorar les pràctiques agrícoles per tenir menys problemes i millor qualitat. Tanmateix no deixar de banda els valors socials i ambientals en el concepte de professionalització.
Grup fruit ( Estratègies de comercialització per obtenir un millor preu):
- Professionalitzar a nivell integral el sector: Tenir més coneixement de com funciona el mercat i la producció tot connectant productors i consumidors.
- Revisió de la normativa per a classificar els productors segons volum i tipus per a tenir accés als diferents canals de comercialització.
- Generar consciència en el productor de la necessitat de formar-se o almenys comptar amb el màrqueting. El màrqueting és clau.
- Posar a l’abast coneixements i tecnologies de màrqueting i comercialització.
Grup saba (Comunicació social, investigació i organització del sector):
- Posar en alça el valor del sector agrari a nivell social, de paisatge, producte, salut i medi ambient.
- Aconseguir el reconeixement social de la importància del sector.
- Perdre l’individualisme i involucrar-se en la gestió integral (producció i comercialització) de la cooperativa i/o les xarxes de col·laboració del sector.
Cada persona que participi l’11-O caldria que vingués amb la decisió presa de a quin grup es vol inscriure. Les següents sessions de cada grup es convocaran entre gener i febrer del 2019, i al llarg d’aquest any s’elaboraran aquests projectes i accions fins haver construït el PAIS agrari Baix Camp. Al llarg del 2019 també s’avaluaran de forma participativa els projectes que ja hi hagi en funcionament i que ho considerin oportú, com per exemple el Banc de Terres Comarcal.
On i quan ens trobem l’11 d’Octubre a la Selva del Camp?
L’horari serà de 9:30 a 14:00 amb una parada de mitja hora per al refrigeri
9:30-9:45h: Recepció dels participants
9:45-10:00h: Presentació d’objectius i dinàmiques
10:00-10:15h: Conformació dels grups de treball
10:15-11:00h: Pluja d’idees sobre destinataris, accions, recursos, i actors
11:00h-12:00h: Dinàmica de Planificació d’Accions
12:00h-12:30h: Refrigeri amb productes del Camp
12:30h-13:00h: Priorització per punts
13:00h-14:00h: Plenari i tancament
El lloc serà el Castell del Paborde, al C/Major, 65 de La Selva del Camp.
És necessari inscriure’s?
Sí, ens ajuda a preveure detalls importants.
Cal indicar nom i cognoms, entitat o vincle amb el sector, telèfon, correu electrònic, municipi de procedència i grup de treball en el que es vol participar.
Cal fer-ho arribar al correu aodl@baixcamp.cat o al telèfon 627308295.