L’Economia Social s’entén com un “tercer sector” de l’economia, complementari al “primer sector” (privat, amb fins de lucre) i al “segon sector” (públic, planificat). Les entitats del “tercer sector” s’organitzen en forma col·lectiva i s’orienten al voltant d’objectius socials que són prioritzats per sobre dels beneficis econòmics o del rendiment del capital. El seu principal objectiu no és maximitzar beneficis sinó aconseguir objectius socials o satisfer necessitats de les persones, el que no exclou obtenir beneficis per a la reinversió en el projecte social. Formen part de l’economia social les cooperatives, les mutualitats, les fundacions i les associacions que duguin a terme activitat econòmica, les societats laborals, les empreses d’inserció, els centres especials d’ocupació, les confraries de pescadors, les societats agràries de transformació i qualsevol entitat que es regeixi pels anteriors principis orientadors.
Una d’aquestes necessitats socials pot ser la de valoritzar el territori i els seus recursos, com un patrimoni col·lectiu i un element estratègic per al seu desenvolupament socioeconòmic. A la jornada coneixerem experiències d’associacions i cooperatives que integren aquest objectiu en el seu projecte.
Objectius de la jornada:
- Posar en valor el territori i els seus recursos com a patrimoni col·lectiu i element estratègic per al seu desenvolupament socioeconòmic sostenible.
- Visibilitzar agents que posen en valor el territori (ecològic, cultural, patrimonial) en la seva activitat, ja sigui turística, de restauració o d’algun altre tipus de servei.
- Donar a conèixer les diferents fórmules que ofereix l’economia social per donar cabuda a aquests projectes (associacions, cooperatives de serveis, cooperatives de treball, etc.)
Programa:
- Benvinguda i presentació de la jornada
- Presentació de dos casos interessants del Priorat i la Conca de Barberà:
Prioritat, entitat que aglutina el teixit socioeconòmic i cultural del Priorat entorn als valors del paisatge cultural de la comarca, amb l’objectiu de tirar endavant la candidatura a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània.
Fet a la Conca, associació de productors/es de la Conca de Barberà en procés de transformació a cooperativa de serveis. - Dos experiències de la comarca:
- Arqueovitis, cooperativa d’arqueòlegs destinada a donar serveis de caire científic i divulgatiu sobre el patrimoni arqueològic, cercant la convivència amb els agents socials de l’entorn i la possibilitat d’ajudar el jovent a créixer formativa i laboralment en aquest sector.
- Terra i Taula, associació de productors i cuiners del Baix Penedès, que entén aquesta unió com a natural i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la nostra comarca a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya.
- Cloenda de la jornada
- Tast
La jornada finalitzarà amb un tast de productes locals a càrrec de Terra i Taula i amb música per part d’alumnes i professors de l’Escola de Música Contrapunt.
No Fields Found.