Territori Cooperatiu és una proposta cultural de visites guiades per conèixer el moviment cooperatiu al Camp de Tarragona, a través d’una descoberta turística dels espais, de l’arquitectura i del moment històric en què es van fundar les organitzacions fins a l’actualitat.

L’Ateneu cooperatiu del Camp de Tarragona, CoopCamp, impulsa aquest projecte d’intercooperació amb diverses entitats de l’Economia Social i Solidària que ofereixen serveis turístics al Camp de Tarragona. El projecte, que a la primera fase s’ha iniciat amb les cooperatives COT-Cooperativa Obrera Tarraconense, Societat Agrícola de Valls, Titaranya de Valls, Cooperativa Falset Marçà al Priorat, i Camins km0 de Valls, entoma aquest 2024 el repte d’incorporar altres entitats, rutes i localitzacions claus en el cooperativisme del Camp.

Aquesta proposta de turisme sostenible és una alternativa d’oci i cultura responsable, afí amb els principis de l’Economia Social i Solidària, enfront del turisme de masses. Per fer-ho, les entitats que en formen part, s’han compromès a treballar en el marc del turisme sostenible assenyalat per  l’OMT, (Organització Mundial del Turisme) respectant les capacitats de càrrega ecològica-mediambiental, física, social, econòmica i psicològica.

Un recorregut pel cooperativisme català i els seus valors, descobrint cooperatives d’avui que porten més de 100 anys vinculades a l’Economia Social i Solidària.

1. L’arquitectura que revolucionà el cooperativisme del Camp català

Cooperativa Falset Marçà SCCL

Cèsar Martinell és un personatge històric clau del cooperativisme del Camp de Tarragona. En aquesta visita enoturística a la Cooperativa Falset-Marçà coneixerem qui era, i quina era la seva vinculació amb la construcció de les anomenades Catedrals del Vi.

2. Ca Robusté, set segles d’història d’un palauet gòtic rehabilitat per l’ESS

La Titaranya SCCL

Us convidem a fer una descoberta turística del casc històric de Valls, els espais de mercat en l’època medieval, fins arribar a Ca Robusté, on es conserva un important llegat gòtic-mudèjar. Actualment l’immoble acull una cooperativa de consum, i forma part del projecte La Titaranya, Cooperativa d’habitatges socials, i hotel d’entitats.

3. Arquitectura i cooperativisme obrer tarragoní

Cooperativa Obrera Tarraconense SCCL

Pujol de Barberà va ser arquitecte municipal, cooperativista, i l’encarregat de construir la seu social de la cooperativa de consum més important de Tarragona, la COT. Acompanyeu-nos en aquesta ruta urbana per la Rambla Nova, el Mercat Central fins la COT. Descobrireu una arquitectura lligada als canvis socials, l’impuls del cooperativisme i el feminisme emergent.

4. La 1a Cooperativa Agrícola de Catalunya

Societat Agrícola de Valls SCCL

Aquesta ruta pel barri antic de Valls us durà fins a la plaça del Carme, on es troba la Societat Agrícola de Valls. Sense accés al crèdit, el 1888 els pagesos es van organitzar en cooperativa. Ens aproparem a la figura de Lluís Homs, un cooperativista convençut i l’arquitecte encarregat de construir-la.

Butlletí CoopCamp
Vull rebre informació de CoopCamp

Impulsa:

 

Promou i finança: