Territori Cooperatiu és una proposta cultural de visites guiades per conèixer el moviment cooperatiu al Camp de Tarragona, a través d’una descoberta turística dels espais, de l’arquitectura i del moment històric en què es van fundar les organitzacions fins a l’actualitat.

L’Ateneu cooperatiu del Camp de Tarragona, CoopCamp, impulsa aquest projecte d’intercooperació amb diverses entitats de l’Economia Social i Solidària que ofereixen serveis turístics al Camp de Tarragona. El projecte, que a la primera fase s’ha iniciat amb les cooperatives COT-Cooperativa Obrera Tarraconense, Societat Agrícola de Valls, Titaranya de Valls, Cooperativa Falset Marçà al Priorat, i Camins km0 de Valls, entoma aquest 2025 el repte d’incorporar altres entitats, rutes i localitzacions claus en el cooperativisme del Camp.

Aquesta proposta de turisme sostenible és una alternativa d’oci i cultura responsable, afí amb els principis de l’Economia Social i Solidària, enfront del turisme de masses. Per fer-ho, les entitats que en formen part, s’han compromès a treballar en el marc del turisme sostenible assenyalat per l’OMT, (Organització Mundial del Turisme) respectant les capacitats de càrrega ecològica-mediambiental, física, social, econòmica i psicològica.

Un recorregut pel cooperativisme català i els seus valors, descobrint cooperatives d’avui que porten més de 100 anys vinculades a l’Economia Social i Solidària.

L’arquitectura que revolucionà el cooperativisme del Camp català

Cooperativa Falset Marçà SCCL

Cèsar Martinell és un personatge històric clau del cooperativisme del Camp de Tarragona. En aquesta visita enoturística a la Cooperativa Falset-Marçà coneixerem qui era, i quina era la seva vinculació amb la construcció de les anomenades Catedrals del Vi.

www.etim.cat | 617 929 018

Ca Robusté, set segles d’història d’un palauet gòtic rehabilitat per l’ESS

La Titaranya SCCL

Us convidem a fer una descoberta turística del casc històric de Valls, els espais de mercat en l’època medieval, fins arribar a Ca Robusté, on es conserva un important llegat gòtic-mudèjar. Actualment l’immoble acull una cooperativa de consum, i forma part del projecte La Titaranya, Cooperativa d’habitatges socials, i hotel d’entitats.

info@caminsKm0.com | 621 265 905

Arquitectura i cooperativisme obrer tarragoní

Cooperativa Obrera Tarraconense SCCL

Pujol de Barberà, arquitecte municipal i cooperativista, va dissenyar la seu de la cooperativa de consum més gran de Tarragona, la COT. Acompanyeu-nos en aquesta ruta urbana per la Rambla Nova i el Mercat Central fins a la COT, per descobrir una arquitectura vinculada als canvis socials, el cooperativisme i el feminisme emergent.

info@caminsKm0.com | 621 265 905

La 1a Cooperativa Agrícola de Catalunya

Societat Agrícola de Valls SCCL

Aquesta ruta pel barri antic de Valls us durà fins a la plaça del Carme, on es troba la Societat Agrícola de Valls. El 1888, els pagesos decidiren unir els seus recursos i es van organitzar en cooperativa. Ens aproparem a la figura de Lluís Homs, un cooperativista convençut i l’arquitecte encarregat de construir-la.

info@caminsKm0.com | 621 265 905

Cases forestals i cooperativisme: una història compartida

Cooperativa El Reboll SCCL

A principis del segle XX, les cases forestals es van crear per gestionar millor els boscos. Però ja abans, els propietaris s’organitzaven per frenar la tala indiscriminada. Als anys 20 i 30, amb l’impuls del moviment cooperatiu, van néixer les primeres cooperatives forestals per millorar la gestió dels boscos.

info@reboll.coop | 977 862 177 | 696 718 135

Cicloturisme Cooperatiu: descobrir la Plana de Secà sobre rodes

Cooperativa L’Escamot SCCL

Una experiència única de cicloturisme sostenible per la Plana de Secà de l’Alt Camp: dues rutes per a tots els nivells que combinen esport, natura i història, amb zero emissions! Sortida des del Celler Cooperatiu de Nulles, joia del modernisme rural. Accessible amb tren!

info@escamot.cat | 693 818 326

Dones, Vi i Revolució: Història d’una lluita compartida

Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca

Barberà de la Conca va ser l’escenari d’una revolució pagesa que va donar lloc a un dels primers cellers cooperatius del país.

La visita guiada recorre els espais del celler i explica com els jornalers i pagesos es van organitzar per canviar les seves condicions de vida.

info@caminsKm0.com | 621 265 905


Butlletí CoopCamp
Vull rebre informació de CoopCamp

Impulsa:

 

Promou i finança: