37 iniciatives d’economia solidària i centenars de visitants han omplert la Plaça Corsini de Tarragona en motiu del Dia Mundial del Comerç Just

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, formada per 14 ONG i entitats Tarragona, assoleix amb èxit la seva aposta per la 1a Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona. En motiu del Dia Mundial del Comerç Just (dissabte 12 de maig) s’ha celebrat a la Plaça Corsini de Tarragona aquesta iniciativa, que ha aplegat 37 cooperatives i entitats, així com centenars de visitants i participants en les diferents activitats.

Destaca la Cursa d’Orientació del Comerç Just i la Banca Ètica, que ha comptat amb la participació de 8 equips i 30 persones i ha visitat els següents establiments de la ciutat, que treballen amb diferents criteris d’economia solidària: Girasols, Casa Jardí, Filigrana, Roba Amiga, Erre que Erre, Estudi de Música, Grup de Consum La Bajoca, Els Tres Cargols, Intermón Oxfam, Casal La Sageta de Foc i L’Economat Ecològic.

La moneda d’ús a tota la Fira ha estat l’Ecosol, que ha assolit una circulació de 2800 unitats, posant en pràctica la primera experiència d’ús de moneda social a Tarragona. Multitud de grups i ciutats senceres al món utilitzen moneda pròpia amb criteris socials, fora del sistema financer especulatiu mundial, amb l’objectiu d’afavorir l’economia local o quedar al marge de les crisis financeres.

La xarxa de 14 entitats aprofita aquesta celebració per demanar als Ajuntaments del Camp de Tarragona l’aplicació de clàusules socials en la contractació pública per tal que afavoreixin el creixement i la consolidació del comerç just i la banca ètica. Concretament, la xarxa d’entitats farà arribar als responsables municipals dues clàusules socials en suport del comerç just i 5 compromisos concrets per impulsar les finances ètiques. Segons les entitats, l’administració pública ha de donar exemple a la població liderant el consum responsable i no només finançant-ne campanyes de promoció. També es demana a la ciutadania fer arribar aquesta mateixa petició de forma individual i col·lectiva a través d’un formulari on-line que es troba al web de la campanya comercjustibancaetica.org

Iniciatives participants a la 1a Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona:

Univers Bio, L’Aresta, Tres Cadires, Menjamiques, Vinícola del Priorat, Agrícola de Cabacés, Casal Popular Sageta de Foc, Anna Sínia, El Cingle Vermell, El Jardí de les Bruixes, Estades vivencials Cal Llauner, Subalterna Serigrafia, El Far, Fiare, Assegurances Arç, Col·lectiu Ronda, Punt d’Accés, Som Connexió, Som Energia, HackLab TGNU, L’Estudi de Música, La Tribu del Gaià, Icària serveis educatius, Sostre Cívic, Xarxa ECO, CoopCamp, Fundació Topromi, Opcions de Consum Responsable, AICEC-ADICAE, Intermón Oxfam, Comitè Oscar Romero, Setem Catalunya, Mans Unides, Fundació Vicente Ferrer, Una Finestra al Món.

Entitats de la xarxa Som Comerç Just i Banca Ètica: SETEM Catalunya, Oxfam Intermón, Xarxa ECO, Una Finestra al Món, Comitè Oscar Romero, El Sueño de la Campana, URV Solidària, Hammada, Enginyeria Sense Fronteres, Mans Unides, HackLab TGNU, Fundación Vicente Ferrer, ADICAE, CoopCamp.

Enguany s’ha comptat amb la col·laboració de les entitats Cooperacció i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.