Se celebrarà el dissabte 13 de juliol a la Vall del Corb i comptarà amb un complet programa d’activitats al voltant dels projectes ecosocials

La cinquena edició del Festival de l’Economia Social i Solidària Rural de Catalunya (FESSrural) se celebrarà el proper dissabte 13 de juliol a Vallfogona de Riucorb (a la Conca de Barberà), al bell mig de la Vall del Corb, un territori que es troba a cavall entre el Camp de Tarragona i les terres de Ponent. Enguany comptarà amb el ja tradicional mercat de projectes ecosocials i amb un programa ple d’activitats culturals i familiars, format per debats i xerrades, tallers, espectacles i concerts.

Aquesta 5a edició arriba amb un canvi important en el seu plantejament com a conseqüència de les altes temperatures dels darrers anys provocades pel canvi climàtic. Per primera vegada se celebrarà a la tarda-vespre, evitant les hores més fortes de calor i fent de l’espai un lloc més còmode i agradable per gaudir.

Sota el lema “La vida que es defensa”, aquesta edició se centra en la lluita contra els macroprojectes que amenacen el territori i les formes de vida locals. Macroprojectes com les macrocentrals fotovoltaiques o el Hard Rock, suposen la destrucció del que es porta anys construint des del teixit de l’Economia Social i Solidària i el model de territori que defensen les habitants rurals i agents clau com la pagesia i les entitats.

Projectes com aquests, a més, agreugen les emergències climàtiques, de sequera, de pèrdua de biodiversitat, d’erosió del sòl, de relleu agrari, de pèrdua del patrimoni material i immaterial rural, etcètera, pel seu desmesurat consum de sòl, d’energia, d’aigua i de materials i per la seva amenaça cap a la vida de les persones i els ecosistemes que els sustenten.

Els dos fòrums de debat principals del FESSrural giraran entorn aquesta temàtica. D’una banda, sobre els impactes del model de macroprojectes i, de l’altra, sobre posar en valor i compartir els reptes de les iniciatives que s’estan treballant als territoris rurals, per relocalitzar les economies, gestionar el territori de forma sostenible, millorar l’accés a l’habitatge i revertir el despoblament des de l’Economia Social i Solidària.

Aquesta 5a edició està organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), l’Associació Vall del Corb, cooperatives i entitats de l’ESS del Camp de Tarragona i Ponent, les xarxes locals de la XES (XES Garrotxa, XES Ripollès, XES Empordà, XES Alt Pirineu i Aran i XES Vegueria Penedès), i els ateneus cooperatius Coopcamp – Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona i Ponent Coopera – Ateneu Cooperatiu de la vegueria de Ponent.

El FESSrural, un festival consolidat a Catalunya

El FESSrural va néixer el 2019, entre la Garrotxa i el Ripollès, de la mà de les xarxes locals de la XES i amb l’objectiu de celebrar, mostrar i enxarxar les economies transformadores del món rural. Després s’ha celebrat a La Garrotxa, L’Empordà i l’Alt Pirineu i Aran.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per activistes de l’Economia Social i Solidària amb la intenció de crear un punt de trobada de les economies transformadores en l’àmbit rural.

Després de 5 anys, el Festival de l’Economia Social i Solidària Rural es consolida com un esdeveniment de referència a Catalunya on cada territori que l’acull, l’adapta a les seves singularitats, necessitats i reptes.

 

Il·lustració i disseny: Lídia Guim; de la cooperativa Sarau Estudi