Serà el proper dissabte 12 de juny al matí, a la plaça Corsini

Torna la Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona per celebrar la seva 3a jornada després que l’edició del 2020 s’hagués de suspendre per garantir les mesures de protecció de la Covid19.

Un total de 25 iniciatives cooperatives i socials del Camp de Tarragona es trobaran el proper dissabte 12 de juny, a la plaça Corsini de Tarragona.

L’objectiu de la Fira és donar a conèixer en què consisteix el moviment de l’economia social i solidària i visibilitzar totes aquelles iniciatives econòmiques del territori que estan treballant per posar la vida al centre i amb una voluntat transformadora. Es tracta de la trobada de referència de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona tant per les cooperatives com per totes aquelles persones que volen sumar-se per fer dels pobles i ciutats, un lloc on valgui la pena viure, relacionar-se, emprendre i treballar.

Aquesta 3a edició arriba amb voluntat de reivindicar el cooperativisme com una forma d’emprenedoria que té una gran capacitat de resiliència en èpoques de crisi perquè construeix alternatives per aconseguir llocs de feina més dignes, en projectes d’autoorganització laboral, on les persones son el centre del projecte i on les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.

Actes previs a la FESCT 2021

L’edició de la FESCT d’enguany incorpora noves activitats al voltant de la fira. S’ha programat una sèrie d’actes previs que col·laboren a fer més visible els beneficis de l’economia social i solidària i amb l’objectiu d’arribar a tots els públics.

El tret de sortida va tenir lloc el passat 24 de maig al Teatre El Magatzem quan es va celebrar la Jornada de Comunicació i Cooperativisme on, al llarg del matí, es va fer diverses activitats amb l’objectiu de posar sobre la taula el cooperativisme com una fórmula per dignificar el sector del periodisme i la comunicació, en general.

S’organitza també una Gimcana Cooperativa que consisteix en un joc virtual per descobrir les diferents iniciatives de l’economia social i solidària del Camp de Tarragona. Aquesta activitat està pensada per realitzar-la en família, amics, o bé sols i de forma lliure i en línia, entre el 8 i el 10 de juny. Hi ha diferents premis en joc, que se sortejaran entre les persones participants, el mateix 12 de juny a la plaça: tiquets per a visites guiades, val regal per un tractament de fisioteràpia, matrícula gratuïta per l’Estudi de música, DVD’s documentals, llibres, material d’oficina, vals d’alimentació, etc.

consulteu les instruccions del joc

El dimecres 9 de juny, a les 12 h, es presenta el llibre “L’economia social i solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics”, amb Ivan Miró, autor del llibre, sociòleg, cooperativista i soci de La Ciutat Invisible.

El darrer acte abans de la Fira, tindrà lloc el dijous 10 de juny, de 18,30 a 20 h, i consisteix en una trobada amb persones expertes per posar sobre la taula les propostes del cooperativisme per la transició energètica: macroplantes vs. comunitats energètiques locals. La jornada s’obrirà amb un marc d’anàlisi sobre l’emergència climàtica i la transició energètica i una taula d’experiències cooperatives. A posteriori, tindrà lloc una taula rodona per debatre sobre com es pot guanyar sobirania energètica des del cooperativisme, identificant els punts claus que han de marcar la transició i amb l’impuls de les comunitats energètiques locals com a centre del debat. Aquesta activitat compta amb la participació de Sergi Saladié, geògraf investigador a la URV i consultor en paisatge, energia i planejament territorial, i Irene González-Pijuan, enginyera de camins i membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica. També hi serà Som Energia, la cooperativa Sapiens Energia, GEPEC-EdC i la Xarxa per la Sobirania Energètica.

Una Fira adaptada als nous temps

La clausura de tots els actes programats en el marc de la FESCT 2021 tindrà lloc a la plaça Corsini, el 12 de juny. Fins a 25 cooperatives i entitats hi seran presents amb els seus expositors i activitats. A més, totes les persones que vulguin emprendre alguna activitat econòmica des dels valors de l’economia social i solidària, tindran l’oportunitat d’obtenir un primer assessorament i orientació a l’estand de CoopCamp.

L’organització de la Fira està dissenyada perquè respecti totes les mesures de seguretat Covid i que tant expositores com visitants se sentin segures de participar-hi. És per aquest motiu que l’edició d’enguany només contempla celebrar-se en la franja de matí.

consulteu totes les activitats a la fira

La programació de la tarda consistirà en un espai intern d’intercooperació per a les cooperatives assistents a la Fira i que servirà per treballar punts en comú.

Recuperar la presencialitat

Aquesta 3a edició significa també el retorn de la presencialitat d’algunes de les activitats proposades per l’Ateneu CoopCamp.

Tot i que la situació de pandèmia va obligar a anular l’edició 2020, l’Ateneu va transformar aquesta trobada de cooperatives en l’edició del Catàleg de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona, una eina que facilita, agilitza i simplifica la compra, el consum i la contractació local i responsable i que compta amb la presència de 63 organitzacions de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona.

La iniciativa de la FESCT compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministerio de Empleo y Seguridad Social.