Autor: Xavi Pagès | Alcalde de Mont-ral

Mont-ral és un municipi de les Muntanyes de Prades envoltat de muntanyes, boscos, natura en estat pur a uns 700 metres sobre el nivell del mar, de desnivell mitjà. Com dic al títol és un petit municipi per la quantitat d’habitants, 168, i gran per la seva gran extensió uns 34,72 km2. Els habitants vivim en un lloc privilegiat, i així ho sentim tots, encara que les comunicacions no són les millors del món, siguin per carretera o per telecomunicacions, però estem acostumats a lluitar per aconseguir les millores que calguin.

Tant és així que les noves generacions de veïns han aconseguit que es reobrís l’escola que feia 18 anys havia deixat de donar servei per manca de població infantil. Aquest fet ha reanimat el desig d’aquesta població jove a quedar-se a viure en el terme, sigui a Mont-ral, Farena, El Bosquet o als masos del municipi. És un alè d’aire fresc.

En aquesta escola d’ensenyança infantil, dins l’ensenyament públic assisteixen nens i nenes de diferents edats i comparteixen moltes de les ensenyances que es donen als diferents nivells fent de tot plegat un aprenentatge global. L’escola s’inspira en el mètode Montessori. Té el títol d’Escola Verda i ha guanyat diversos premis des de la seva creació, aquest és el cinquè curs i hi assisteixen 14 alumnes.

Les noves generacions de veïns han aconseguit que es reobrís l’escola que feia 18 anys havia deixat de donar servei per manca de població infantil. Aquest fet ha reanimat el desig d’aquesta població jove a quedar-se a viure en el terme. És un alè d’aire fresc.

Aquest fet també ha fet que s’hagin incrementat les persones que viuen i volen venir a viure al nostre municipi, generant el problema més important que tenim ara, la impossibilitat d’oferir habitatges lliures per als interessats.

Per altra banda l’activitat turística ha caigut com a tot arreu per culpa de la pandèmia de la Covid-19, ha fet que restaurants i l’hotel, així com alguna casa de turisme rural hagin estat sota mínims resistint a hores d’ara com es pot. Un dels establiments més importants del municipi, el forn de pa, aquest és potser el que aguanta millor l’envestida, ja que els seus productes són molt coneguts a tot arreu de la demarcació de Tarragona i més enllà.

El seu èxit ha consistit bàsicament a fer un bon producte i repartir-l’ho per multitud de botigues a més de les pròpies, així com la venda en línia. Aquesta iniciativa va tenir èxit també arran del canvi de situació del seu obrador artesanal, amb nova incorporació de maquinària. L’empresa la porten dues dones, la Mariona i la Lorda, cosa que, a més, dóna un valor social, com el cas també dels restaurants i l’hotel que el regenten també dones: Mercè, Maria i Francesca.

Una preocupació entre moltes d’altres que tenim com a Consistori, és l’arribada en massa de visitants als nostres espais naturals, (que no es pot considerar turisme). Aquests espais són les Valls del Glorieta i el Brugent, per la qual cosa des de l’Ajuntament estem preparant unes ordenances per a limitar l’impacte negatiu sobre aquests espais. Una ordenança que volem tenir enllestida i en marxa enguany.

També voldríem que arribés tant aviat com es pugui la fibra òptica per millorar el servei d’internet als habitants del municipi per tal d’incentivar el teletreball des del domicili i poder oferir tots els serveis que es puguin necessitar de manera àgil i eficaç a tots els habitants del municipi.

També és important la millora en alguns punts de les nostres carreteres d’accés, no cal fer ampliacions de calçada fora de mida, però sí que cal arranjar algunes corbes amb poca visibilitat i ampliar algun punt massa estret, ja que de tant en tant es produeix algun accident a los nostres carreteres d’accés per culpa d’aquests motius.

Un altre aspecte important en què treballem és la pagesia, que sempre lluita en molts fronts alhora, com és el conreu dels seus cultius, contra el clima, les plagues, i els preus, tema que es pateix a tot arreu, i aquí també. Alguns pagesos deixen l’avellana, cultiu principal aquí dalt a la muntanya, i planten alzines tofoneres. També ens ha arribat la proposta d’algun jove que vol fer de pastor, cosa que ens aniria molt bé per als nostres boscos, per mantenir a ratlla el sotabosc i cuidar el nostre terme.

I per finalitzar també vull destacar que tenim una família que es dedica a la producció de mel i a la seva venda. Un producte magnífic, però per desgracia estan/estem vivint amb molta precaució l’amenaça de la vespa velutina, una espècie invasora al·lòctona que ve d’Àsia, la qual està destruint molta quantitat d’arneres ja que és una gran depredador d’abelles. Hi ha molts més temes que podríem tocar, però podeu descobrir-ho vosaltres mateixos quan vulgueu venir a caminar pels camins del nostre municipi. Camins que recorren les Valls del Brugent, del Glorieta, els Motllats i tot un seguit de senders al bell mig de les Muntanyes de Prades.

Gaudiu de la natura quan ens visiteu i descobriu totes les possibilitats del nostre poble i del nostre territori. Tenim moltes opcions i les hem de treballar entre tots.

Les noves generacions de veïns i veïnes de Mont-ral han aconseguit que es reobrís l’escola després de 18 anys