“Els ateneus cooperatius són una clara oportunitat de democratitzar les relacions laborals”

La Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat avui CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona a Mas Carandell.

CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp s’ha presentat aquest matí 24 de febrer del 2017 a Mas Carandell. La presentació ha comptat amb la presència de l’Honorable Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, la sra. Dolors Bassa i del Director General d’Economia Social, Tercer Sector, cooperatives i Autoempresa, el sr. Josep Vidal, a més dels membres del Grup Motor de CoopCamp, el sr. Gerard Nogués i la sra. Gemma Flores-Pons.

La benvinguda a l’acte ha anat a càrrec del Regidor de Medi Ambient i Ocupació de Reus, el sr. Daniel Rubio, que ha reconegut la tasca dels membres del Consell Rector de CoopCamp, integrat per 20 entitats del Camp de Tarragona. El regidor ha volgut agrair especialment a l’Aresta de Santa Coloma de Queralt i a l’Economat de Valls el lideratge del projecte i ha remarcat que Mas Carandell dóna un suport total a aquesta nova manera de generar ocupació.

El primer a prendre la paraula ha estat el Director General d’Economia Social, Tercer Sector, cooperatives i Autoempresa, el sr. Josep Vidal, que ha volgut reivindicar el caràcter històric del cooperativisme a Catalunya. A més, Vidal ha volgut deixar constància de la sostenibilitat a llarg termini dels llocs de treball generats per l’Economia Social i Solidària i les cooperatives, que són les empreses que menys han patit amb la crisi. La importància del cooperativisme rau, segons el Director General d’Economia Social, Tercer Sector, cooperatives i Autoempresa, en el fet que es tracta d’ “una forma respectuosa amb la societat i que genera valors –com la justícia social i la centralitat en les persones–, més enllà del capital.”

La sra. Gemma Flores-Pons i el sr. Gerard Nogués, membres del Grup Motor de CoopCamp, han estat els encarregats d’explicar la filosofia darrere dels Ateneus Cooperatius i d’explicar quines són les tasques que CoopCamp he de desenvolupar en els següents mesos. En aquest sentit, Flores-Pons ha destacat que “les cooperatives i l’economia social i solidària són exemples vius que demostren que fer economia no és moure’ns pel lucre, sinó per a resoldre necessitats i per això en els moments difícils som resilients i en els moments bons ens enfortim col·lectivament.” Amb l’objectiu de promoure aquest model, CoopCamp actuarà en la diagnosi i la visibilització de les cooperatives al Camp de Tarragona i assessorarà tant a persones que vulguin crear noves iniciatives econòmiques (emprenedors i estudiants) com a empreses que vulguin transformar-se o a agents clau del territori que puguin exercir com a prescriptors. És per això que Nogués ha remarcat la seva voluntat de “fer-ho fàcil” i ha afirmat que, des de CoopCamp, estan “molt contents amb la resposta que s’ha generat en aquestes primeres setmanes de funcionament.”

Finalment, la sra. Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, ha posat el punt i final a l’acte destacant que aquesta iniciativa “afavorirà la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, a més d’enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l’ocupació i el desenvolupament del territori.”

L’acte de presentació de CoopCamp també ha comptat amb la presència de les entitats de Consell Rector de CoopCamp i de nombroses autoritats que han volgut seguir de prop els primers passos d’aquesta iniciativa. Entre les autoritats assistents, cal destacar la presència de: I’Il·lustre sr. Ferran Civit, diputat del Parlament de Catalunya; la Il·lustre sra. Montserrat Vilella, diputada al Parlament de Catalunya; el sr. Oscar Peris, delegat territorial del govern de la Generalitat a Tarragona; el sr. Francesc Tarragona, director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies al Camp de Tarragona, sr. Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Agricultura, sr. Joan Carles Solé, tinent d’alcalde de Valls, sra. Noemí Llauradó, segona tinent d’alcalde i Regidora de Salut, sra. Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, sra. Dolors Sardà, regidora d’Ensenyament i Política Lingüística i la sra. Mariona Quadrada, regidora de l’Ajuntament de Reus.