Ara presenta el primer paquet de formacions d’aquest 2020 amb l’objectiu de seguir impulsant l’economia social i cooperativa al Camp de Tarragona

Més enllà de l’objectiu primer pel què van néixer els Ateneus Cooperatius a Catalunya de portar a terme projectes de generació d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals, l’Ateneu CoopCamp ha treballat per aplicar els valors cooperatius en totes les seves dimensions i ha començat a construir una alternativa econòmica sobre aquests paràmetres al territori.

És per això que, després de 3 anys, l’Ateneu CoopCamp ha assolit el repte de crear una xarxa de cooperatives i d’economia social al Camp de Tarragona. Fins al moment s’han creat 31 noves cooperatives al territori, 5 d’elles distingides amb els Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona. L’Assessorament a 327 projectes econòmics ha generat 118 llocs de treball directes.

Els assessoraments i formacions especialitzades, la clau de l’èxit

Al llarg d’aquests 3 anys, l’Ateneu CoopCamp ha ofertat una bateria d’activitats i formacions gratuïtes amb la participació total de 6.500 persones. Més enllà dels números, la promoció dels valors cooperatius ha estat clau per a la construcció d’aquestes xarxes solidàries de cooperatives al territori, que aquest 2020 es començaran a visibilitzar en actuacions conjuntes.

Segons el tècnic de l’Ateneu Tais Bastida, “més enllà de l’objectiu de guanyar-se la vida dignament, les persones usuàries i projectes assessorats a CoopCamp acostumen a voler-ho fer de forma respectuosa amb l’entorn social i natural, valors que els porten a intercooperar entre ells amb l’objectiu de crear una nova economia al servei de les persones”.

És per aquest motiu que l’Ateneu CoopCamp ja ha presentat el primer paquet d’itineraris formatius per aquest 2020:

  • 6 i 7 de març: CONSOLIDEM-NOS: Noves estratègies de Generació d’idees, sostenibilitat econòmica i innovació social (pensat per a cooperatives ja creades), amb Fasolà SCCL.
  • 20, 21 i 25 de març i 1 d’abril: Engeguem el nostre projecte cooperatiu, amb Fasolà SCCL i Col·lectiu Ronda.
  • 31 de març: Coneixeu les eines de finançament per a les cooperatives?, amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
  • 17 d’abril: Comptabilitat analítica, amb Fasolà SCCL i Col·lectiu Ronda.
  • 20 de maig: Com fer un estudi de mercat amb pocs recursos, amb Visirius.
  • 17 de juny: Eines comercials per a fer créixer el teu projecte, amb Dignidart SCCL.
  • 19, 20 i 25 de juny i 1 de juliol: Engeguem el nostre projecte cooperatiu, amb Fasolà SCCL i Col·lectiu Ronda.
  • 7 d’octubre: La importància de la documentació social, amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Pel que fa als assessoraments de CoopCamp a projectes, tant nous com existents, cal demanar cita prèvia en qualsevol dels punts d’atenció arreu del territori, per correu-e o telèfon, des del seu lloc web.

Les cooperatives d’alumnes, un altre dels eixos de treball de l’Ateneu

Un altre dels eixos de treball de l’Ateneu CoopCamp per fomentar el cooperativisme és donar suport i acompanyar els projectes que impulsa l’alumnat d’una comunitat educativa.

Les cooperatives d’alumnes són una experiència educativa innovadora on l’alumnat, amb la col·laboració del professorat, creen una empresa cooperativa amb els valors i funcionament democràtic que li són propis i que es regeixen pels 7 principis cooperatius internacionals.

Fins a dia d’avui, l’Ateneu ha acompanyat la creació de 20 cooperatives d’alumnes, de 15 centres educatius diferents. Una d’elles, Foodcoop0, de l’Institut Jaume Huguet de Valls, ha estat reconeguda amb el premi Injué de la Diputació de Tarragona al millor projecte de la categoria Cicle Formatiu de Grau Mitjà.

El Programa d’Ateneus Cooperatius

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona – CoopCamp és un dels 14 ateneus que hi ha arreu de Catalunya. Fomenta la creació de noves iniciatives socioeconòmiques transformadores, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. També treballa en l’enfortiment d’una xarxa d’intercooperació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són espais de trobada i serveis de referència al territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.