En els darrers dos anys, l’Ateneu CoopCamp ha assessorat una vintena de cooperatives d’alumnes, de 15 centres educatius diferents

L’experiència de crear dues cooperatives ha permès que l’alumnat de l’Institut Jaume Huguet de Valls adquireixi coneixements i habilitats que seran claus per al seu futur professional.
 
Una de les cooperatives, impulsada per l’alumnat de 4t d’ESO, es dedica a promoure activitats de lleure per a oferir a la resta de la comunitat educativa durant les estones d’esbarjo i que els serveix per recaptar fons per al seu viatge de final de curs. Durant aquestes estones proposen activitats com tornejos esportius o en videoconsoles, sessions de zumba o de karaoke, per exemple.
 
L’altra cooperativa ha nascut de la mà dels estudiants del Grau Mitjà de Gestió Administrativa i s’encarrega de distribuir els productes ecològics que les persones de la comunitat educativa del centre demanen a través del grup de consum La Bajoca. Foodcoop0, nom que pren la cooperativa, ha estat reconeguda amb el premi Injué de la Diputació de Tarragona al millor projecte de la categoria Cicle Formatiu de Grau Mitjà.
 
Aquesta experiència ha fet que els estudiants treballin de forma totalment col·laborativa, creant departaments com el comptable, el comercial i/o el de recursos humans per a les seves cooperatives, una tasca que els apropa a la realitat laboral amb la que es poden trobar en el seu futur.
 
Durant tot el procés de creació, l’Ateneu Cooperatiu CoopCamp i el professorat de l’Institut s’han encarregat d’acompanyar l’alumnat, que ha esdevingut el protagonista de tot aquest procés d’aprenentatge.
 
Per facilitar la gestió diària de les dues cooperatives, l’Institut ha posat a disposició dels seus membres, un espai coworking dins el centre perquè puguin desenvolupar les seves tasques.
 
L’Institut Jaume Huguet s’ha convertit en pioner a realitzar aquest tipus d’activitats.
 
Les cooperatives d’alumnes són una experiència educativa innovadora on els alumnes, amb la col·laboració del professorat, creen una empresa cooperativa amb els valors i funcionament democràtic que li són propis i que es regeixen pels 7 principis cooperatius internacionals. 

Un dels eixos de treball de l’Ateneu CoopCamp és donar suport i acompanyar aquest tipus de projectes. És per això que en els darrers dos anys, ha assessorat 20 cooperatives d’alumnes, de 15 centres educatius diferents.
 
Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són espais de trobada i serveis de referència al territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.