En motiu del Dia Internacional del Treball, l’Ateneu Cooperatiu del Camp – CoopCamp valora la situació sòcio-econòmica actual en relació als drets de les treballadores i a l’Economia Solidària com a estratègia per un futur digne.

La crisi sanitària que estem vivint evidencia, un cop més, que el sistema capitalista no està preparat per a atendre les necessitats més bàsiques de les persones, sinó només els interessos privats. En la crisi econòmica que s’allargarà durant els propers mesos, veurem augmentar la precarització de les relacions laborals i la destrucció de llocs de treball.

El conjunt d’entitats d’Economia Social i Solidària s’està adaptant per fer front a aquesta situació. Des de CoopCamp estem adaptant els serveis de formació i assessorament a les noves necessitats de les cooperatives i iniciatives d’economia social. Altres iniciatives estan creant eines de solidaritat per ajudar a la classe treballadora i a col·lectius vulnerables, com el Fons de Lluites Laborals i Populars de la Fundació Coop57, el Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, les campanyes “Totes a taula” o “Abastiment agroecològic”, entre moltes altres iniciatives locals, xarxes de suport, etc. L’Economia Solidària està demostrant que sap posar la vida al centre de la seva activitat i donar resposta a necessitats concretes de la classe treballadora, esdeveniment així una alternativa més al costat dels sindicats i les lluites socials i populars.

Cooperativitzem l’economia

Els propers mesos caldrà estar atentes a les respostes que puguem donar des l’economia  solidària i com reforçar aquesta xarxa. Per exemple, tal com ha passat anteriorment en moments de crisi econòmica, les cooperativitzacions d’empreses en fallida o tancament poden ser una sortida per a moltes treballadores. Ens hem dotat d’eines per posar-nos a treballar en aquests processos, com el “Protocol d’actuació per a l’acompanyament en un procés de recuperació d’empreses per part de persones treballadores” o les entitats de finances ètiques i cooperativa.

En l’àmbit de la producció agrícola, les pageses i productores han vist tallades les seves vies de venda habitual però també s’ha aprofundit en la distribució directa i de proximitat, obrint  oportunitats per superar la dependència a la gran distribució alimentària. Aquesta crisi ha fet evident quines són les necessitats més bàsiques i la importància d’estar-hi directament connectades, recuperant el control de l’abastiment alimentari i fent viable la pagesia i el món  rural.

Finalment, cal recordar que les cooperatives són les empreses que han demostrat, en cada crisi, la seva major resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball. El cooperativisme supera millor les crisis perquè actua de forma solidària entre els seus socis i segons els seus interessos. El cooperativisme cada cop guanya més pes al territori. Enguany CoopCamp ha donat a conèixer els resultats de tres anys de feina: l’assessorament a 327 projectes econòmics ha generat la creació de 31 noves cooperatives i 118 llocs de treball directes.

En l’actual període de crisi econòmica i social, el cooperativisme representa més que mai una eina d’autoorganització laboral, on les persones esdevenen el centre del projecte, en el qual les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.