Aquesta és la primera edició d’aquest guardó

S’han fet públiques les iniciatives guanyadores de la 1a edició dels Premis CoopCamp 2020. Totes elles iniciatives de l’Economia Social i Solidària amb activitat econòmica que han apostat per la innovació i/o la intercooperació com a via per garantir la viabilitat o consolidació dels projectes en el context de crisi provocat per la COVID-19.

Les cooperatives són les empreses que han demostrat, en cada crisi, la seva major resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball. El cooperativisme supera millor les crisis perquè actua de forma solidària entre les seves persones sòcies i segons els seus interessos. El sector està guanyant cada vegada més pes al territori.

En aquesta primera edició dels Premis CoopCamp s’han presentat un total de 9 entitats, 5 a la categoria de recent creació i 4 a la de consolidació, de les quals el Jurat ha decidit premiar a les següents:

Projectes de recent creació (constituïts a partir de l’1 de gener del 2019)

Projectes de consolidació (constituïts entre l’1 de gener del 2016 i el 31 de desembre de 2018)

  • 1r premi: 1.500 € – Trespeus Associació – LIANA Espai de territori
  • 2n premi: 1.250 € – Punt d’Accés

El primer premi de la categoria de projectes de recent creació s’ha atorgat a Insta Serveis Ambientals perquè és una cooperativa de treball que ha optat per oferir un servei de dret ambiental que garanteixi els processos d’adaptació en àmbits com la salut ambiental i l’educació i perquè és una entitat que forma part de la XES i col·labora amb start ups del Camp de Tarragona. A més a més, facilita els seus serveis a entitats del 3r sector i associacions en assessorament jurídic ambiental.

El Projecte Liana de Trespeus Associació Cultural ha obtingut el primer premi de la categoria consolidació perquè és una entitat sense ànim de lucre que mitjançant el projecte LIANA promou  l’articulació d’una xarxa autogestionada i la intercooperació de consumidorxs – distribuïdorxs – productorxs agroecològics del Priorat, Baix i Alt Camp i Conca de Barberà, així com també la creació d’una botiga física a Arbolí, una botiga web i un market place.

En l’actual període de crisi econòmica i social, el cooperativisme representa més que mai una eina d’autoorganització laboral, on les persones esdevenen el centre del projecte, en el qual les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.