Territori de Vincles_Vall del Corb és un projecte que neix de la necessitat de fer front a les diferents problemàtiques que pateix la Vall del Corb des d’una òptica transversal, mitjançant estratègies territorialitzades i multidisciplinàries partint dels recursos endògens i els coneixements de la comunitat local.

El projecte Territori de Vincles_Vall del Corb va començar a gestar-se ara fa més d’un any i mig. Impulsat per l’Associació per al Desenvolupament Integral de la Vall del Corb, compta des dels inicis amb l’acompanyament tècnic de les cooperatives l’Aresta i laboqueria i amb el suport dels municipis de la Vall, la Diputació de Lleida i els Consells Comarcals de l’Urgell i de la Conca de Barberà. Els principals objectius del projecte són:

  • Fer front al repte demogràfic
  • Aconseguir l’adaptació climàtica de la Vall
  • Generació de noves oportunitats de vida, en sentit ampli: habitatge, treball, paisatge i comunitat

Per fer-ho, es parteix de tres eixos estratègics, que doten d’eines el projecte i el vertebren:

  • L’agroecologia i la biodiversitat
  • L’accés a l’habitatge
  • Gestió de recursos

Amb la finalitat d’aterrar-ho, es plantegen una sèrie d’accions transversals a tota la Vall, així com proves pilot en diferents municipis, tant de la vessant de Lleida com de Tarragona.

A començaments de novembre, es té previst celebrar unes jornades gratuïtes per reflexionar i treballar sobre els problemes que pateix la Vall del Corb i el món rural en general. Les jornades tindran lloc els pròxims dies 5 i 6 de novembre al Castell de Santa Coloma de Queralt, i pretenen ser la primera edició de futurs encontres que li puguin donar continuïtat. Amb el nom “Territori de vincles – eines pràctiques per a uns territoris rurals vius” l’organització planteja les jornades com un espai de formació i enxarxament entre diversos sectors i agents, de diferents nivells, tant en el plànol institucional com el social, econòmic o acadèmic.

Els temes a tractar, organitzats seguint els tres eixos estratègics del projecte, són:

  • El relleu agrari, l’accés a la terra, la masoveria urbana
  • La rehabilitació eficient d’habitatges, la transició energètica
  • La gestió sostenible dels recursos forestals

A través de ponències, taules rodones i debats, es coneixeran eines i experiències que ja han estat testades i poden ser replicables en el context de la Vall i altres territoris rurals. Es comptarà amb la participació de la Xarxa per la Conservació de la Natura, la cooperativa basca Sustraiak Habitat Design Coop o Ecojerte, una entitat que impulsa la transició agroecològica al Valle del Jerte (Extremadura). Però també amb ajuntaments pròxims, experiències de producció i elaboració agroalimentària, el cos de bombers de la Generalitat de Catalunya o plataformes pels drets socials i ambientals.

Tot el material generat (audiovisuals, resums i gàfics) serà registrat i recollit per CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona qui, a més a més, intervindrà a les jornades per explicar la Caixa d’Eines, un recull de recursos de l’economia social i solidària per a que els micropobles i territoris rurals puguin fer front a les necessitats dels pobles des de fórmules cooperatives i comunitàries.

Les jornades compten amb la col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, així com el suport del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Trabajo y Economía social.

Consulteu-ne el programa: