CoopCamp ha assessorat 627 projectes econòmics que han generat la creació de 41 noves cooperatives al territori a les que s’hi sumen 17 Projectes Singulars

La Generalitat de Catalunya va impulsar, el 2017, els ateneus cooperatius com espais de trobada i serveis de referència al territori per al foment de l’economia social i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social.

Des d’aleshores, un total de 58 entitats d’economia social s’han creat al Camp de Tarragona. L’Ateneu CoopCamp ha acompanyat la constitució de 41 d’aquests projectes econòmics i 17 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Tant els Ateneus Cooperatius com els Projectes Singulars formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Tot plegat, ha generat 301 nous llocs de treball (227 a través dels projectes acompanyats per CoopCamp i 74 dels Projectes Singulars). A més a més, més d’11.000 persones han participat en les activitats que ha organitzat l’Ateneu.

Durant aquests 5 anys, el Departament d’Empresa i Treball ha invertit un total de 3.778.857 € en l’impuls de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona: 3.037.236 € a través de l’Ateneu cooperatiu i 741.621 € dels Projectes Singulars.

Segons el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal, els bons resultats han propiciat un increment de la inversió en ambdues línies i un canvi de plantejament en el pla de treball dels Ateneus cooperatius, que ha passat de plantejar-se de forma anual a ser a 3 anys vista. L’objectiu és que des de cada Ateneu es pugui desenvolupar un pla estratègic territorial per fer créixer l’economia social i solidària a cada zona.

La nova planificació de CoopCamp es planteja a partir de 4 cercles de treball a desenvolupar fins el 2024. Són: cercle del Tarragonès, cercle de Reus, cercle d’agroecologia i ruralitats i cercle de persones en situació de vulnerabilitat. S’hi sumen altres línies estratègiques de treball com ho són el foment d’ecosistemes cooperatius locals i cooperatives d’impuls municipal, la transició energètica i ecosocial, el consum ètic i responsable, la cultura i les economies feministes i de les cures.

Formen part de CoopCamp un total de 40 entitats del territori, que són les encarregades de desplegar el pla de treball.

 

Els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars

A tota Catalunya, el Programa d’Economia Social de la Generalitat ha facilitat la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament, tant a través dels Ateneus Cooperatius com dels Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació d’un total de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més que han nascut a partir dels Projectes Singulars. La creació d’aquest miler d’entitats ha permès generar 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049, dels Projectes Singulars), a tot el territori català.

Les activitats dels 14 ateneus cooperatius de Catalunya han arribat a gairebé 124.000 persones durant aquests cinc anys.

Com tots els ateneus cooperatius, CoopCamp s’ha consolidat com un referent en el foment de l’economia social al Camp de Tarragona.

El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori.