Es tracta de la segona jornada organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Camp en col·laboració amb algunes de les entitats membres del seu Consell Rector

El pròxim dissabte, dia 10 de juny, l’Agrícola de Barberà de la Conca acollirà la jornada “La comercialització agrupada com a estratègia per a la sostenibilitat de la pagesia.” Agafa així el relleu de “La Plana de Secà, un futur en xarxa”, la primera de les jornades organitzades per CoopCamp, que es va dur a terme el passat dia 30 de maig a la Vinícola de Nulles.

En aquest cas, l’esdeveniment està organitzat conjuntament amb l’Agrícola de Barberà, Concactiva i La Conca 5.1 i s’articula al voltant de dos temes principals: el relleu generacional en l’activitat agrària i ramadera i les estratègies per a la comercialització del producte. Es tracta de dos temes vinculats entre si, ja que la comercialització és un dels grans reptes per a la viabilitat de les explotacions agràries i ramaderes perquè, si no es pot vendre el producte, no es pot viure del camp.

Un dels objectius de la jornada és dibuixar alternatives als canals convencionals de comercialització –centrats en la gran distribució que treballa amb preus molt baixos, un dels motius pels quals la renda agrària no ha pujat en els darrers 20 anys–. Així, entre les 10 h i les 13 h, els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar fins a quatre ponents que es trobaran per compartir experiències d’èxit al voltant de la comercialització agrupada que ja es duen a terme en diversos llocs de Catalunya.

Obrirà el torn de les ponències Joan Muntané, tècnic de Fundació Lleida 21 de l’Ajuntament de Lleida, que parlarà sobre el Viver d’Agricultors de Rufea, i el seguirà Mariona Lloret, coneguda per ser la impulsora de l’Obrador Xisqueta que treballa amb la compra, transformació i comercialització de la llana dels pastors i pastores del Pirineu. Xavier Farré, president executiu de CEVIPE, parlarà sobre la tasca al capdavant del Centre Vinícola del Penedés, i Salomó Torres tancarà el torn de paraules explicant l’experiència d’Hortec, cooperativa de pagesos/es per a la distribució de fruita i verdura ecològica.

La jornada clourà amb un debat sobre les necessitats i els reptes de la comercialització del producte agroalimentari i artesà a la Conca de Barberà.