Després de les formacions i taules territorials promogudes durant el mes de setembre, CoopCamp inicia el mes d’octubre amb l’organització de dues jornades amb vocació informativa i de treball per divulgar el cooperativisme, el consum agroecològic i l’economia solidària.

Cooperativisme de Consum Agroecològic

La primera d’aquestes jornades, titulada “Les cooperatives de consum: reptes i experiències”, es va dur a terme el passat dissabte, dia 7 d’octubre, la Sala Santa Llúcia de Reus. Durant la sessió, organitzada conjuntament amb la cooperativa El Brot, es van presentar més de deu projectes que s’estan desenvolupant en el marc del cooperativisme agroecològic arreu de Catalunya i es va reflexionar sobre la situació actual del sector, les perspectives de futur i les línies estratègiques que cal emprendre a curt i mitjà termini.

Més enllà de les iniciatives d’abast nacional, una de les ponències més esperades era la que van oferir els representants Landare, una Associació de Consumidors de Productes Ecològics de Pamplona, que s’ha convertit en un exemple d’èxit i de bon funcionament, tant per a les empreses que en formen part com per als associats. Amb més de 3000 associats, Landare funciona en una escala més gran que els projectes de cooperativisme vigents al Camp de Tarragona i és, en aquest sentit, un model al qual aspirar per les associacions de consumidors de casa nostra. Durant la jornada, els seus representants van donar detalls sobre els productes amb els quals treballen, la infraestructura que han creat, els mètodes de repartiment dels productes o les accions de difusió i captació de nous socis amb l’objectiu de compartir la seva experiència amb el públic assistent.

Tant els organitzadors de la jornada com els assistents van valorar positivament l’aprenentatge i l’intercanvi de coneixement al voltant del consum crític i responsable de productes agroalimentaris, al qual el cooperativisme de consum agroecològic dóna sortida.

Cooperativisme i Economia Solidària

La pròxima jornada organitzada per CoopCamp es durà a terme el dia 19 d’octubre a la Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV i versarà sobre l’ensenyament del cooperativisme a l’escola i a la universitat. Aquest seminari sorgeix a partir dels debats i de les propostes que es van originar el passat mes de juliol en el marc de la primera reunió de la Taula Territorial de Docents pel Cooperativisme i l’Economia Solidària impulsada per CoopCamp. Els objectius de la sessió sobre “Cooperativisme i economia solidària” són aprofundir en l’assignatura pendent que té avui dia la Universitat en relació al coneixement i la promoció del cooperativisme i l’economia social. La jornada neix del convenciment que els centres universitaris haurien d’esdevenir un espai d’exposició i debat de les experiències de l’ensenyament dins i fora de l’àmbit universitari. En aquest sentit, el professor de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, Lluís Carreras, considera que ‘cal fer un esforç per fer didàctica del cooperativisme i de l’economia solidària a l’àmbit universitari, doncs, analitzant tota l’oferta formativa en Grau i Màster, adaptada a l’Espai Europeu d’Educació Superior de la Universitat Espanyola, només es comptabilitzen 9 títols de màster – només 3 d’ells, oficials – en àmbits vinculats a l’economia social, les cooperatives i les entitats sense ànim de lucre’.

En relació al rol del cooperativisme i l’economia solidària en el model econòmic actual, Carreras considera que ‘desenvolupen un paper cada cop més important, si bé encara minoritari. Cada vegada són més les empreses que decideixen constituir-se com a cooperatives i les cooperatives tenen clarament en la seva agenda integrar les preocupacions socials i mediambientals en el desenvolupament de les seves operacions comercials i en les seves relacions amb els seus interlocutors públics i privats’.

Tant la URV com CoopCamp conviden a persones dins i fora de la comunitat universitària a assistir a la jornada “Cooperativisme i Economia Solidària” per aprofundir en un sector de futur per als projectes emprenedors.

Consulteu el programa aquí: https://coopcamp.cat/esdeveniment/cooperativisme-i-economia-solidaria/

_______________
Reportatge publicat a DELCAMP.CAT

http://delcamp.cat/economia/coopcamp-model-sostenible-projectes-empresarials