Més enllà de consumir productes ecològics La Bajoca sensibilitza sobre el consum responsable i promou la transformació del seu entorn

Consumir productes ecològics, de proximitat i de confiança és possible. Fer-ho de forma col·lectiva, social i democràtica, també. Entre els exemples de grups de consum que funcionen al Camp de Tarragona hi trobem La Bajoca, que es va crear l’any 2013 arran de la necessitat d’un grup de socis i sòcies del casal popular La Turba de Valls de consumir productes alimentaris més adients als seus valors de sostenibilitat ambiental i social. Actualment al seu catàleg també s’hi troben productes d’higiene personal, de la llar i, puntualment, roba. El seu creixement, juntament amb la necessitat de professionalitzar el projecte, els ha permès replicar el seu model a tres casals més del Camp de Tarragona: al Casal Sageta de Foc de Tarragona, a l’Ateneu La Mina de la Canonja i al Casal El Rebotim de Vila-seca. EI seu objectiu és fer la xarxa més gran i fomentar aquest tipus de consum alternatiu al territori de la mà d’altres grups existents com Les Garrofes d’El Vendrell, La Pera del Camp de Tarragona, La Bioleta de Montblanc o El Brot de Reus, que va ser la primera cooperativa de consum agroecològic de l’Estat.

Les sòcies realitzen les comandes i el pagament pel web i els dijous la recullen al seu casal. Tot i això, La Bajoca no és només un supermercat, sinó que també esdevé un espai de sensibilització social i mediambiental al voltant del consum. Periòdicament els socis es reuneixen per tractar temes com, per exemple, la incorporació de nous productes, canvis de preus, receptes culinàries o coneixements sobre productes tradicionals. També organitzen activitats com la participació en fires, dinars, etc. Enguany La Bajoca organitzarà la primera fira agroecològica del Camp de Tarragona, el 27 d’abril a Valls.

“Consumir en un grup de consum comporta les mateixes facilitats que fer-ho en un establiment convencional, però amb l’avantatge que es decideix democràticament a quins projectes es dona suport”, comenta Medir Cucurull, un dels coordinadors del grup de consum La Bajoca: “D’aquesta manera ajudem i potenciem projectes que tenen un impacte positiu en la societat, contribueixen en la conservació medioambiental i fixen llocs de treball al territori”. Les persones interessades en fer aquest tipus de consum només han de fer-se sòcies d’un dels casals que acull La Bajoca a través del web labajoca.cat Els preus dels productes són inferiors als que trobem en botigues, però a canvi cal contribuir al manteniment dels locals i del servei que s’ofereix amb una quota mensual.

En un grup de consum, les consumidores mantenen un tracte directe amb les proveïdores, la qual cosa els permet pactar l’elaboració de nous productes o transmetre suggeriments, com pot ser la reducció d’embalatges o la substitució del plàstic per altres materials reciclables. Una comissió de nous productes valora les propostes de les sòcies i busca alternatives que compleixin el màxim de criteris socials i medioambientals. La incorporació de nous productes o l’aposta per projectes del territori es validen posteriorment quan hi ha assemblees generals de sòcies.

Més enllà del consum, La Bajoca també es planteja transformar el seu entorn amb la seva activitat. Així és com, per exemple, el Forn Ca Pié de Valls va acceptar ser el proveïdor de pa ecològic del grup de consum i actualment elabora tot tipus de productes ecològics i els ven al públic: “Amb la palanca de La Bajoca hem aconseguit que aparegui un nou proveïdor ecològic i nous consumidors a Valls, més enllà del propi grup”.

Ser una alternativa al mercat capitalista

En els darrers anys les empreses capitalistes han trobat en els productes ecològics un nínxol de mercat, fet que provoca que els trobem en grans superfícies. “Els productes, a més d’ecològics, han de ser socialment justos. És a dir, el pagès ha de rebre una recompensació justa per la feina que ha fet” explica Cucurull. Les grans multinacionals que controlen la distribució acaben controlant el preu dels productes i per tant també la producció. És el motiu pel qual estan fent desaparèixer la pagesia, per exemple, a favor de grans grups que acaben explotant treballadores arreu del món: “Comprar exageradament barat sempre va associat a l’explotació laboral i mediambiental en alguna part de la cadena de producció. Quan el capitalisme s’apropia de l’agroecologia acaba generant noves explotacions tant a la societat com al medi ambient. És per això que no n’hi ha prou amb l’etiqueta d’ecològic ja que el més important és saber qui produeix i sota quines condicions”.

Esdevenir cooperativa, un nou repte

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona ha assessorat La Bajoca en aquesta fase de creixement i professionalització. Durant el 2018, CoopCamp ha promogut que l’associació posés sobre la taula debats que un projecte d’aquestes característiques ha de tenir. Per exemple, quina ha de ser la forma jurídica amb la qual ha de tirar endavant. S’ha de mantenir com una associació o bé ha de fer el salt cap a la constitució d’una cooperativa per tal de gestionar millor la seva activitat econòmica? Una cooperativa de consum permetria una governança compartida entre les sòcies consumidores i les treballadores, garantint els interessos dels dos col·lectius i al mateix temps la seva implicació en el projecte.