Els dos Ateneus Cooperatius col·laboren amb quatre cursos d’ocupació per a joves organitzats per la cooperativa Actua. En la primera edició celebrada a Vilafranca s’han aconseguit formalitzar dues insercions laborals i cinc més estan en procés

 Amb l’objectiu d’apropar el cooperativisme i l’oportunitat que aquest ofereix per a l’autoocupació col·lectiva de les persones, Coopsetània i CoopCamp, ateneus cooperatius de l’Alt Penedès-Garraf i Baix Penedès respectivament, han establert una col·laboració coordinada amb els cursos de manteniment d’edificis, agricultura ecològica i operari de vinya que ACTUA, cooperativa d’inserció social, fa a Vilafranca del Penedès i El Vendrell. Aquests cursos estan subvencionats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i el Fons Social Europeu dins el marc de la iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil.

Aquesta col·laboració permet per una banda introduir les possibilitats que ofereix l’autoocupació col·lectiva davant al model d’emprenedoria individual i per l’altra apropa els serveis que ofereixen els ateneus cooperatius per donar suport a la creació de d’iniciatives empresarials cooperatives. Durant la sessió es treballen dinàmiques de generació d’idees de projectes en col·lectiu i s’introdueixen els pilars bàsics del cooperativisme.

Alt índex d’inserció laboral

En total es preveu fer quatre edicions d’aquests cursos en les quals hi participaran uns 70 joves d’entre 16 i 29 anys. De moment s’ha celebrat ja una primera edició a Vilafranca amb la participació de 15 assistents i a hores d’ara ja s’ha aconseguit formalitzar 2 insercions laborals i hi ha 5 persones més en processos de pràctica. La setmana vinent es farà una segona edició al Vendrell, en la qual s’espera també assolir els alts índex d’inserció de Vilafranca. Finalment, a la tardor es faran dues noves edicions.

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són un servei públic format per organitzacions públiques i privades que ofereixen diversos serveis per impulsar projectes, amb la voluntat de ser un espai referent d’innovació i suport a la creació de cooperatives i iniciatives d’economia social. Es un programa promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya amb el finançament del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social.