L’Auditori del Tívoli de l’EMMPAC (Vendrell) acollirà el proper 4 de maig la xerrada “El Festival Esperanzah i l’ecosistema cooperatiu del Prat de Llobregat”, a càrrec del co-director Óscar Rando. La conferència està oberta a tot el públic però especialment destinada a agents culturals i d’ocupació. La xerrada, que s’iniciarà a les 10:15h, s’organitza en el marc del Baix Penedès Festival (BPFest), que té per objectiu que els músics del territori tinguin un espai al carrer per presentar els seus treballs a la ciutadania i programadors, al mateix temps que s’ofereix una jornada de caire professional. Una iniciativa engegada per l’Associació de Músics del Baix Penedès, entitat membre de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona.

La xerrada vol apropar i difondre l’engranatge del Festival Esperanzah i tot l’ecosistema social que li permet funcionar sota uns valors socials.  Una iniciativa que va començar a caminar l’any 2007 per tal de canviar la percepció col·lectiva del barri de Sant Cosme, del Prat de Llobregat, associada a les drogues i la delinqüència. “El festival va néixer per revertir aquesta situació i ara forma part d’aquest entramat d’entitats del Prat de Llobregat que treballen conjuntament per promoure l’Economia Social i Solidària al territori”, explica Maria Mestre, tècnica de Coopcamp. Al llarg dels darrers anys, la Fundació Esperanzah!, amb el laboratori d’emprenedoria col·lectiva Labesoc i altres entitats que dinamitzen l’economia cooperativa al territori, ha acompanyat més d’una quarantena de projectes de sectors molt variats, com Som Eficiència, Rebrot, Som Connexió o Som Gestió. Totes aquestes iniciatives complementen les propostes existents i enforteixen la xarxa comunitària i veïnal del barri generant el que s’anomena un ecosistema cooperatiu local.

El laboratori impulsa la creació de projectes que durant un any es testegen posant-se a la pràctica a través de la constitució com a associació, el que es coneix en aquest context com “associació d’impuls”. D’aquesta manera es promociona l’autoocupació col·lectiva amb el coixí de l’ecosistema ja existent que ofereix eines, com poden ser de gestoria o assessoria, per tal de testejar el projecte abans de formalitzar-lo. “Allà intenten que els projectes es vagin configurant per donar respostes a les necessitats de l’entorn que anteriorment han detectat” explica Mestre. Es tracta d’un ecosistema holístic local, és a dir, generar les condicions ecosistèmiques perquè sorgeixin empreses d’un tipus determinat.

L’activitat és gratuïta però és necessària la inscripció prèvia de les participants a la web de Coopcamp.