Queden pocs dies perquè la II Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona (FESCT) torni a ocupar la cèntrica plaça Corsini d’aquesta ciutat. La mostra, organitzada per CoopCamp i Setem, tindrà lloc aquest dissabte 11 de maig i té per objectiu donar a conèixer a la ciutadania l’economia del territori que treballa amb criteris ètics i transformadors. Segons Pedro Redondo, coordinador de la Fira i tècnic de CoopCamp al Tarragonès, la fira esdevindrà “un espai per conèixer i posar en valor totes les iniciatives que ja funcionen, així com la xarxa que poc a poc s’està construint i teixint entre totes elles, amb el suport de CoopCamp”.

Fins a 30 cooperatives hi seran presents amb els seus expositors i activitats. A més, totes les persones que vulguin emprendre alguna activitat econòmica des dels valors de l’economia social i solidària, tindran l’oportunitat d’obtenir un primer assessorament i orientació a l’estand que CoopCamp mantindrà durant tot el dia.

L’obertura de la fira es realitzarà a les 10:00 h i serà una hora més tard quan es realitzarà la primera ruta de descoberta pels diferents estands, de la mà de la cooperativa El Far. Aquesta activitat es repetirà a la tarda a partir de les 17:00 h. “Una de les coses que vam identificar l’any passat és que hi havia gent que passava per la fira i, tot i estar-s’hi tot el dia, es quedava sense veure i conèixer els estands. Vam pensar que seria interessant trobar alguna manera de dinamitzar aquesta descoberta” comenta Redondo. Per això, les cooperativistes d’El Far duran a terme aquesta descoberta repartint uns fulletons que els participants podran omplir amb adhesius quan es parin en alguns dels estands. Les participants en aquesta activitat entraran en el sorteig d’una cistella de productes de les diferents cooperatives instal·lades a la fira.

A les 12:00 h i a les 18:00 h es durà a terme la lectura del manifest i una acció de denúncia per part de l’organització «La Coordi: Comerç Just i Banca Ètica», formada per entitats del Tercer Sector i l’Economia Social i Solidària que promou la justícia social, el Comerç Just i el finançament ètic i solidari. A la fira també es podran trobar estands interactius per conèixer a fons la seva campanya.

La programació de la tarda també inclou un espai d’intercooperació per a les cooperatives d’alumnes, creades en alguns instituts del Camp de Tarragona. Durant el curs han treballat en la creació d’una cooperativa per tal d’assolir un objectiu comú, com pot ser el finançament del viatge de fi de curs. Segons el tècnic de CoopCamp al Tarragonès, l’activitat “es fa servir d’exemple per apropar-los la formula cooperativa i assembleària d’organitzar-se i prendre decisions per tal d’arribar a un objectiu comú”.

A partir de les 18:15 h, com a novetat, la cooperativa d’arts escèniques El Timbal interpretarà l’obra de teatre “L’Assemblea”, un espectacle que treballa de forma pedagògica i participativa les dinàmiques assembleàries. I com a cloenda la cooperativa Estudi de Música realitzarà un concert.

Durant la fira es disposarà d’un espai infantil amb jocs cooperatius, dinamitzada per Icaria Acció Socio-educativa, així com d’un serveis de barra.

La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, URV Solidària, la Xarxa d’Economia Solidaria (XES), el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Un espai per donar-se a conèixer i fomentar la intercooperació

Una de les cooperatives que exposarà els seus serveis a la FESCT serà Punt d’Accés, que ja va participar l’any anterior quan tot just començava a caminar. “La Fira ens va servir per conèixer altres iniciatives socials i entitats o cooperatives d’altres sectors i fer contactes amb altres iniciatives que encara no coneixíem” explica Carles Casanova, soci d’aquesta cooperativa que ofereix serveis de telecomunicacions. La FESCT no només els va servir per consolidar la intercooperació, sinó també per donar-se a conèixer a tot el públic: “Tot i que el nostre públic objectiu no estava ubicat a Tarragona, ens va servir perquè a la gent li comencés a sonar el nostre nom.

En aquesta segona edició els tornarem a comptar amb un estand a la plaça Corsini de Tarragona: “Creiem que hem de ser com a entitat que creu en l’economia social i per fer força perquè aquesta fira creixi”. Casanova considera la mostra un bon espai per seguir cooperant amb les entitats socials existents al territori. “A nivell comercial també ens interessa ser presents per tal de donar a conèixer de forma massiva els serveis de telefonia mòbil que tenim ara mateix, així que serà una bona manera de donar-nos visibilitat”.

Tota la informació: https://coopcamp.cat/esdeveniment/ii-fira-deconomia-solidaria-del-camp-de-tarragona-fesct/