El mes de setembre es centra en formacions destinades a donar a conèixer el model cooperativista a emprenedors, gestories i associacions.

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona engega el mes de setembre amb un seguit de formacions amb l’objectiu d’enfortir el cooperativisme i l’economia social i solidària al territori. Cada sessió s’adapta a perfils professionals concrets i a diferents sectors econòmics.  Les inscripcions a cada una d’elles es troben obertes a la pàgina web de Coopcamp.

El curs començarà amb la sessió ‘Avantatges i característiques del cooperativisme al món empresarial’,  el dijous 12 de setembre de 18h a 20h a la Delegació de Tarragona del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Aquesta formació pretén apropar el model cooperativista a les participants, tot diferenciant-lo d’altres fórmules d’emprenedoria. El contingut de la sessió es centrarà en definir l’opció cooperativa, el seu funcionament i les avantatges que presenta.  La formació anirà a càrrec de Sabrina Ejarque, del Col·lectiu Ronda.

El 17 de setembre les persones que tinguin estudis superiors i es trobin a l’atur tenen una cita amb la ‘Sessió sobre eines i recursos per autoocupar-te’, que es durà a terme a Mas Carandell,  Reus, de 9h a 12h. L’objectiu de la sessió és oferir recursos que fomentin l’autoocupació a través del model cooperatiu com a estratègia d’adaptació a les tendències de l’actual mercat laboral. Els continguts que es treballaran es divideixen en dos blocs. D’una banda l’agent d’ocupació i desenvolupament local de Mas Carandell, Cristina Altadill, parlarà sobre l’actual mercat laboral, per detectar les tendències de futur i els recursos que s’hi troben a l’abast. De l’altra banda, des de CoopCamp, es tractaran els avantatges econòmics i socials que presenten les cooperatives com a formula d’autoocupació.

El dimarts 17 de setembre també tindrà lloc la primera de les quatre sessions que formen part de l’itinerari formatiu ‘Gestió i administració de Cooperatives per a professionals de gestories, assessories i consultories’. L’objectiu és facilitar eines, recursos i suport necessari a prescriptors/es i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories per poder oferir un bon servei de gestió i suport a l’administració d’empreses cooperatives, un sector en creixement. Els continguts de les sessions formatives inclouran la regulació de l’empresa cooperativa, el règim econòmic, fiscal i laboral, i finalment, línies i entitats de finançament per a cooperatives. La resta de sessions es duran a terme el 18 i 30 de setembre i el 2 d’octubre. L’horari de totes quatre serà de 15:30h a 19:30h a Mas Carandell, de Reus.

La quarta formació que es presenta per aquest primer mes va destinada a les associacions, sota el títol ‘La gestió econòmica de les associacions’. Tindrà lloc el 19 de setembre al Centre Cívic Les Basses de Cambrils de 18:30h a 20:30h. El contingut de la formació es dividirà en cinc grans blocs: el marc normatiu i la gestió comptable, el marc normatiu i la gestió fiscal, Associació vs. Cooperativa, l’opció de transformació a cooperativa i experiència d’una associació que s’ha convertit en cooperativa. Aquest darrer bloc anirà a càrrec d’Amanda Pérez de la cooperativa Dignidart de Cambrils, dedicada al marxandatge i regals amb un compromís social al darrere.

Amb l’objectiu de conèixer les oportunitats de compartir un obrador alimentari arriba per al 25 de setembre el taller Com compartir un obrador alimentari?, amb la col·laboració de l’associació del Baix Penedès Terra i Taula. La sessió donarà resposta a dubtes com els requisits legals a l’hora de compartir la infraestructura, procediment, càlcul de costos, etc. Es durà a terme de 17h a 20h a l’Eina Espai Empresarial del Vendrell.

Al municipi del Vendrell també tindrà lloc el 26 de setembre, a l’Eina Espai Empresarial de 20 a 21:30h, la sessió Les cooperatives, una opció per agrupar professionals o empreses. Aquesta pretén donar a conèixer en què consisteix una cooperativa, el seu funcionament i les diferències amb altres formules societàries, a amb especial atenció a les cooperatives de treball associat i les de serveis.

Durant aquest mes de setembre també es troben obertes les inscripcions per a l’itinerari formatiu Engeguem el nostre projecte cooperatiu, que tindrà lloc els dies 8,9,14 i 21 de novembre. L’objectiu del curs és donar les eines necessàries per tal de construir un pla d’empresa que permeti el llançament de projectes dins de l’economia cooperativa, social i solidària, així com a aquelles entitats que desitgin incorporar aquests valors als seus projectes.

Des d’aquests setembre totes les oficines d’atenció de CoopCamp tornen a estar plenament operatives. Si tens un projecte i vols emprendre des dels valors i fórmules jurídiques de l’economia social, pots concertar una cita des del  web de CoopCamp.