El 1979 va realitzar les seves primeres passes amb l’objectiu d’oferir un estil de vida més sa i sostenible amb productes lliures de toxicitats.

Ara fa 40 anys naixia El Brot, la primera cooperativa de consum agroecològic de tot l’Estat. L’entrada en funcionament de la petroquímica a Tarragona i la previsió de la posada en marxa de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs van portar a un grup de persones de Reus a moure fils per promoure un estil de vida més sa i sostenible al territori. “Ens vam adonar que l’únic que podíem controlar en aquell moment eren els productes que ens emportàvem a casa” explica Carme Pagès, una de les impulsores de la cooperativa.

El 1979 es posava en marxa l’associació sense ànim de lucre amb un objectiu clar: oferir productes bàsics sense toxicitats ni manipulació genètica, elaborats de forma tradicional, que respectessin el territori i que les persones que el treballaven ho fessin sota criteris de justícia social. “Encara ara intentem no perdre de vista la nostra raó social: oferir un aliment digne a tothom i que s’ofereixi amb les màximes garanties de qualitat” remarca Pagès.Els primers productes, majoritàriament fruita i verdura, els van aconseguir d’alguns pagesos que oferien la seva producció als paradistes del mercat municipal. Amb els anys, i les primeres passes fetes, van assolir una organització força consolidada: uns s’encarregaven de recollir el gènere mentre altres ho distribuïen per les cases dels associats.

L’experiència els va portar a finals dels anys 80 a obrir el servei al públic en general amb l’obertura de la botiga al carrer Alt de Sant Pere. Va ser en aquest moment que es van decidir per registrar-se oficialment com a cooperativa: “Va ser la manera de reforçar i gestionar més fàcilment la nostra activitat, incorporant treballadores en nòmina, ja que el treball d’un grup de consum es recolza un 90% en el voluntariat”. Avui dia a la botiga, situada al carrer Pròsper de Bofarull, hi treballen 5 persones que desenvolupen no només les tasques de darrere el taulell, sinó també de comptabilitat i d’administració.

L’èxit del Brot es va estendre fins a esdevenir un referent a la resta del país. De fet a partir de la seva iniciativa es va engegar l’espurna del moviment agroecològic amb la creació de 3 cooperatives més: El Rebost de Girona, Germinal de Barcelona i Mon Verd, una distribuïdora autogestionada de productes agroecològics. “La resistència és el mèrit més gran que hem tingut a El Brot, ja que hem estat 40 anys resistint tota l’envestida del mercat de l’agroindústria i la xarxa capitalista” confessa Pagès. En aquest sentit les grans empreses han vist un nínxol de mercat en els productes ecològics i a diferència d’ells, la cooperativa reusenca mira en els productes que ofereix “qui se’n beneficia de la producció i la venda, el seu preu i el procés d’elaboració fins a la posada a la venda”. Per això el fet de ser cooperativa i estar federada les ha portat a gestionar les denuncies sobre toxicitats de l’agroindústria: “En aquest vessant activista també formem a la gent a través de xerrades, tallers o cursos”.

El Brot posa en relleu la “complicitat mútua que manté amb els proveïdors” perquè malgrat que aquests no estan lligats a la cooperativa, sempre se’ls fan una “comanda fixa per assegurar els productes de temporada”. En aquest sentit Pagès destaca que hi van a mitges “tant amb les pèrdues com amb els guanys”. Avui dia compten amb 7 pagesos agroecològics del Camp de Tarragona, però depenent de les necessitats també realitzen comandes a distribuïdores com NaturEco o MonVerd. Però més enllà d’alimentació també ofereixen productes per a la llar o d’higiene. “Recentment hem posat a la venda els sabons que elabora la cooperativa valenciana Som Alimentació, perquè a banda de l’elaboració artesanal permeten reduir l’ús de plàstic fent possible el retorn i la reutilització de l’envàs” comenta Pagès.

El nombre de socis durant les 4 dècades de funcionament ha estat força estable, malgrat la petita disminució que ha patit els darrers anys amb l’actualització de dades: “Molts eren socis que ja no es trobaven en actiu, pel qual demanem que facin al mínim un consum al mes”. I a la inversa també es troben clients que no busquen el compromís o la inversió a la cooperativa però que es mantenen fidels al consum setmanal. Actualment compten amb un centenar d’unitats familiars que amb els respectius beneficiaris arriben a més de 300 persones.

El repte amb el que es troba la cooperativa és la irrupció de la venda per internet, tot i que pensen que hi haurà persones que sempre necessitaran consumir físicament: “La botiga de barri és essencial perquè compleix una funció de sociabilització però, a més a més, aposta per la petita pagesia, buscant la mínima petjada. De fet, si només un 50% dels establiments del Camp de Tarragona funcionessin com nosaltres, de la crisi climàtica ja no se’n parlaria”.

El Brot és una de les cooperatives que forma part de la xarxa de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, amb qui ha comptat amb l’assessorament i acompanyament durant el seu procés de consolidació. En aquest sentit Pagès destaca que formar part de CoopCamp els ha permès conèixer altres grups de consum que estan en funcionament – un total de 18 en el conjunt del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre – amb els quals estan connectats i realitzen, de tant en tant, alguna compra conjunta.

El Brot celebrarà els 40 anys a la Palma de Reus

El pròxim 12 d’octubre la cooperativa celebrarà aquest aniversari a la Palma de Reus. A partir de les 11h començaran les activitats, tallers i xerrades per donar a conèixer alternatives de consum i de generació de residus.

A la 13h tindrà lloc el concert en directe de “Les Remolatxes” acompanyat d’un aperitiu. A les 14h es donarà pas a un dinar popular agroecològic. També a partir de les 17h es projectarà el documental FoodCoop, una cooperativa dels Estats Units, tres anys més antiga que la reusenca, que ofereix productes ecològics a preus baixos a canvi que els beneficiaris hi treballin almenys 3 hores al mes i participin en la presa de decisions.

A les 20h finalitzaran la festa amb balls folck del món a càrrec de Núria Navàs i Pere Vidal.