Els Ateneus Cooperatius Coopsetània i CoopCamp impulsen la campanya #PenedèsCoopera

Els Ateneus Cooperatius Coopsetània i CoopCamp tiren endavant la campanya participativa #PenedèsCoopera per donar veu a totes les organitzacions del Penedès i del Garraf que treballen des d’una base social i una pràctica transformadora. Aquesta iniciativa sorgeix fruit de la intercooperació entre els dos Ateneus i de la voluntat de mostrar el Penedès i Garraf com un territori amb identitat pròpia.

Aquesta campanya s’emmarca dins el context actual on la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest les desigualtats socials i econòmiques i la insostenibilitat amb el medi ambient que genera el capitalisme. És per això que s’ha fet palès que l’economia social i solidària és l’única opció per “doblegar” aquesta tendència. Aquesta acció comunicativa vol sumar a fer créixer i a enxarxar l’economia social i solidària i el mercat social i a reivindicar els valors de l’ESS com la gestió democràtica, la transparència, el respecte pel medi ambient, el treball digne i de qualitat, la intercooperació o el fet de posar a les persones al centre.

#PenedèsCoopera és una campanya comunicativa que neix dels Ateneus Cooperatius i que es tradueix en una acció col·lectiva i participativa de les 73 cooperatives existents i de les més de 90 organitzacions i iniciatives de l’ESS que hi ha al territori, un teixit molt divers i d’àmbits molt diferents que cada dia mou l’economia social i solidària al Penedès-Garraf.

A través de les xarxes socials es visibilitzaran diferents missatges, ja sigui de forma gràfica, en fotografies o vídeos, que mostraran aquest Penedès cooperatiu, solidari i transformador.

A més a més, els ateneus se sumen a la campanya posant de manifest la seva raó de ser i visibilitzant-se com a dispositius que ofereixen acompanyament i donen eines per a la generació i consolidació de projectes dins l’impuls de l’economia cooperativa, social i solidària.

La imatge visual de la campanya neix principalment de la idea d’unió i pertinença al territori. Aquesta idea es veu reflectida tant en el fons de la imatge, amb un patró creat a partir de noms de poblacions del Baix Penedès, Alt Penedès i Garraf, en la silueta del mapa on es representa la unió de les tres comarques i en els colors emprats, que fan referència als dos ateneus que s’han unit per crear la campanya.

Els darrers 3 anys, Coopsetània i CoopCamp han acompanyat prop de 250 projectes al territori i han ajudat a crear 12 cooperatives i a generar 106 nous llocs de feina:

  • CoopCamp: 67 projectes acompanyats, 3 cooperatives constituïdes i 34 llocs de treball
  • Coopsetània: 182 projectes acompanyats, 9 cooperatives constituïdes i 72 llocs de treball

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són espais de trobada i serveis de referència al territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Des de l’inici de la crisi generada per la Covid-19, els Ateneus Cooperatius han treballat de forma conjunta davant la situació d’emergència social i econòmica acompanyant les iniciatives socioeconòmiques transformadores, oferint formacions en línia (unes 200 formacions per facilitar les eines i els recursos més adients a les necessitats dels projectes. Hi han participat gairebé 3.300 persones) o engegant campanyes de micromecenatge.

Materials gràfics de campanya: