La Xarxa dels 14 Ateneus Cooperatius que hi ha repartits per tot el territori impulsem la campanya “Més que mai, Ateneus Cooperatius”

Des de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius treballem de forma conjunta davant la situació d’emergència social i econòmica actual i impulsem la campanya “Més que mai, Ateneus Cooperatius”. L’objectiu és donar resposta a les necessitats generades en aquest context per seguir fomentant l’economia social i solidària arreu del territori.

Aquesta campanya dóna resposta a quatre grans línies d’actuació:

1. MÉS QUE MAI, INTERCOOPEREM per visibilitzar les iniciatives que es porten a terme des de l’Economia Social i Solidària (ESS) i per donar resposta a la nova realitat.

Des de l’inici de la crisi de la Covid-19 s’han realitzat diferents campanyes d’intercooperació per fer front a la situació, com per exemple Suma’t al Consum Agroecològic!. En aquesta campanya les organitzacions agroecològiques s’han enxarxat més que mai per reivindicar un model de consum responsable amb les persones i amb la vida. L’objectiu és posar en valor la pagesia i els productes de proximitat i locals com una manera de fer front a la crisi i a la situació d’emergència actual.

Un altre exemple és el Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, on diferents organitzacions de l’ESS catalana han impulsat el projecte de recollida de fons per donar suport econòmic a 26 iniciatives que aporten solucions directes, cosint mascaretes i bates, fabricant viseres 3D, produint i distribuint productes agroecològics, tenint cura de les persones o desenvolupant tecnologies lliures per teletreballar. El Fons ha obtingut amb la primera fase 46.240 euros en només 15 dies.

2. MÉS QUE MAI, US ACOMPANYEM, amb l’objectiu de treballar perquè els projectes existents de l’ESS tinguin tot el suport necessari per poder reorientar la seva activitat de forma estratègica. També per seguir impulsant nous projectes i oportunitats.

Hem reorientat la nostra manera de treballar: acompanyem des d’un entorn virtual amb sessions en línia; hem creat noves eines per poder informar de totes les mesures i estratègies que es posen a l’abast de les entitats per fer front a la crisi social i econòmica; donem eines i acompanyem en l’anàlisi estratègica i l’elaboració de plans de contingència per esdevenir resilients; compartim experiències i experteses de diferents territoris que puguin ser adaptables o replicables; acompanyem a projectes en la transformació i en el relleu cooperatiu com a fórmula per aquells projectes empresarials que hagin de reinventar-se per no desaparèixer, per mantenir-se o per consolidar-se.

3. MÉS QUE MAI, SOM AL TERRITORI per identificar les realitats i necessitats de l’ESS i així donar-hi resposta.

L’objectiu és que des de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius obtinguem una radiografia de la realitat en la que es troba el país i així poder activar mecanismes que ajudin al sector a superar aquest escenari de dificultat.

Aquest repte compta amb dues fases: una primera en la qual cada Ateneu Cooperatiu envia un breu qüestionari, elaborat entre els 14 Ateneus Cooperatius de Catalunya, per detectar l’estat de les iniciatives del seu territori; una segona fase que consisteix en recollir tota la informació i obtenir una fotografia de l’estat de l’Economia Social i Solidària a Catalunya, i les necessitats que hagin sorgit arran d’aquesta situació per tal de concretar accions que puguin ser realment útils i ajustades a les seves necessitats.

4. MÉS QUE MAI, COMPARTIM CONEIXEMENT per enfortir els projectes i facilitar eines i recursos a través de formacions en línia.

Aprofitant l’oportunitat d’utilitzar eines virtuals, els Ateneus Cooperatius sumen tota la oferta formativa perquè tots els projectes d’economia social i solidària, independentment d’allà on es trobin, puguin adquirir les eines i recursos més adients a les seves necessitats.

Així mateix, les formacions volen donar resposta a les necessitats específiques sorgides en aquest context i proposen temàtiques adaptades que permetin a les organitzacions sortir enfortides d’aquesta crisi.

#MésQueMai, ELS ATENEUS COOPERATIUS A PROP VOSTRE!

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona – CoopCamp és un dels 14 ateneus que hi ha arreu de Catalunya. Fomenta la creació de noves iniciatives d’economia social, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. També treballa en l’enfortiment d’una xarxa d’intercooperació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona.

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són espais de trobada i serveis de referència al territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.