Reus Compra Responsable és un projecte d’intercooperació del comerç de Reus que neix amb la voluntat d’impulsar la transformació del model comercial de la ciutat, adaptar-lo als reptes socioeconòmics que planteja la crisi de la COVID19 i reforçar la viabilitat del comerç local com a font d’ocupació i activitat econòmica.

Es tracta d’una aliança d’abast municipal que uneix sota un mateix projecte les dues principals associacions de comerç (Unió de Botiguers i el Tomb de Reus), els comerços d’economia social i solidària (agrupació Comerç Solidari), el cooperativisme reusenc (Pol Cooperatiu de Reus), l’Ajuntament (a través de l’IMFE Mas Carandell de la regidoria d’Empresa i Ocupació i Agència Reus Promoció de la regidoria de Promoció de Ciutat) i el Tercer Sector especialitzat en distribució a domicili (Fundació Formació i Treball).

El projecte presenta un paquet de mesures i nous serveis que de desenvolupen un model de distribució ecològica a domicili per a tota la ciutat, basat en els principis de l’economia social i el consum responsable. Per un costat és ecològic, sense emissions; ofereix condicions dignes per a persones en atur als que els ofereix l’oportunitat d’inserció laboral; d’altra banda, no té afany de lucre, i finalment, és un servei que s’adapta a les necessitats del comerç de Reus.

A través de Reus Compra Responsable, un servei que ha començat durant la campanya de Nadal, el comerç local és capaç de construir una alternativa sostenible, justa i relocalitzada als models transnacionals de compres on-line i de lliurament a domicili que ja estan en funcionament actualment.

El projecte ofereix les eines per a la transformació digital del comerç reusenc, capacitant-lo per utilitzar l’e-commerce i creant un servei comú de distribució a domicili, amb l’objectiu d’esdevenir una xarxa de comerç local que competeixi amb les plataformes transnacionals, evitant la fuga del diner local i proporcionant nous llocs de treball.

El programa està finançat per la Direcció General d’Economia Social, Tercer Sector i les Cooperatives, a través de la línia de subvenció Resolució TSF/1434/2020, de Mesures de suport a projectes singulars per a la reactivació socioeconòmica COVID-19 per a empreses cooperatives, en el marc del pla de xoc del Decret llei 16/2020, de 5 de maig, i també per l’Ajuntament de Reus, a través del Pla de Reactivació Econòmica i Social Reactivem Reus.