A més a més, presenta el primer paquet d’accions formatives d’aquest 2021 amb l’objectiu de seguir impulsant l’economia social i cooperativa al Camp de Tarragona

El sector cooperatiu del Camp de Tarragona no ha pogut lliurar-se dels efectes negatius que ha provocat la crisi de la Covid-19. Així ho ha confirmat un informe de balanç, elaborat per l’Ateneu CoopCamp, en un treball conjunt amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya.

De les dades obtingudes s’extreu que la pandèmia ha afectat de forma negativa a pràcticament totes les iniciatives de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona, que han intentat superar la nova realitat a través de fórmules diverses. El grau d’afectació, així com les fórmules d’adaptació, han depès en gran mesura del sector d’activitat de cada projecte.

Tot i així, aquest 2020 s’ha evidenciat que les cooperatives són les empreses que, en situació de crisi, mostren la seva major resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball. El cooperativisme supera millor les crisis perquè es construeix sota la fórmula d’autoorganització laboral, on les persones esdevenen el centre del projecte i en la qual les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.

La situació de pandèmia no ha frenat el creixement de la xarxa d’organitzacions de l’economia social i solidària, que cada vegada és més extensa al territori. Al llarg del 2020, l’Ateneu CoopCamp ha assessorat 153 projectes econòmics que han generat la creació de 8 noves cooperatives i 43 llocs de treball directes.

Descarregar la infografia

Els assessoraments i formacions especialitzades, clau per a la consolidació de l’ESS al territori

Al llarg dels 4 anys que l’Ateneu CoopCamp porta impulsant l’economia social i solidària al territori, ha ofertat un ampli catàleg d’activitats i formacions gratuïtes amb la participació total de 8.117 persones. Més enllà dels números, la promoció dels valors cooperatius ha estat clau per a la construcció d’aquestes xarxes solidàries de cooperatives al territori, que aquest 2021 ja s’han començat a desplegar.

Per aquest motiu, l’Ateneu CoopCamp presenta el primer paquet d’itineraris formatius per a idees de negoci dins l’economia social i solidària d’aquest 2021. Es tracta de jornades intensives de formació que sota el nom d’“Itineraris Engeguem” tenen com a objectiu acompanyar els projectes més embrionaris per convertir-los en iniciatives viables i d’èxit. De moment s’han programat 2 Itineraris, un al març i un al juny, de 4 sessions cadascún:

  • Sessió 1 [9 març i 1 juny]: Estratègia per a projectes de l’ESS
  • Sessió 2 [11 març i 3 juny]: Pla de viabilitat i comptabilitat analítica
  • Sessió 3 [16 març i 8 juny]: Ser cooperativa: introducció, règim laboral i règim fiscal
  • Sessió 4 [17 març i 9 juny]: Construir una cooperativa: règim jurídic, estatuts i règim intern

D’altra banda, l’Ateneu també té previst programar noves càpsules i tallers per tal que els projectes ja exsitents puguin seguir reorientant les seves estratègies i els seus productes i serveis per adaptar-se als nous temps.

Totes les formacions i acompanyaments que realitza l’Ateneu són gratuïtes i, mentre la situació de pandèmia duri, es realitzaran a través de la plataforma Zoom. Totes aquelles persones interessades en participar-hi, cal que s’inscriguin prèviament aquí.