Més de 40 persones han participat de la jornada “Els espais test agraris en cooperatives agràries. Recursos i experiències” celebrada el 27 d’abril, organitzada per CoopCamp i Cellers Domenys

La jornada ha comptat amb la benvinguda i presentació de l’Àngel Xifré, Director de Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Seguidament s’han explicat els antecedents i la feina realitzada pel Grup de Treball per a la Creació d’Espais Test Agraris al Camp de Tarragona, amb presència de representats de les diferents entitats membres. El grup de treball neix en el marc del Pla d’Acció Integral i Sostenible (PAIS) agrari del Baix Camp, i supera les barreres comarcals integrant agents de tot el Camp de Tarragona amb l’objectiu de facilitar el desplegament dels espais test agraris al territori com a estratègia per fomentar el relleu agrari i identificar les cooperatives agràries com a entitats estratègiques per a l’acollida d’aquests nous dispositius. Aquest espai d’intercooperació està format pels bancs de terres del Priorat i el Baix Camp, l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) al Baix Camp, l’Institut d’Horticultura de Reus, Mas Carandell, Concactiva i l’Ateneu CoopCamp, que dinamitza i executa la feina tècnica que se’n deriva.

Donant continuïtat a la feina desenvolupada per aquest grup de treball, la jornada ha tingut per objectius presentar la guia “Espais Test Agraris. Eina per al relleu generacional en cooperatives agràries” elaborada per CoopCamp, conèixer l’experiència de la Fundación Cooprado en la implantació d’un espai test agrari vinculat a la cooperativa agrària Cooprado i debatre sobre els reptes de fer efectiu l’encaix d’aquests dispositius al si de les cooperatives agràries, a partir de l’experiència de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Fundación Cooprado.

Gemma Estany, coordinadora de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha explicat la trajectòria de l’entitat en la definició i implantació d’espais test agraris a Catalunya, així com l’acompanyament a 10 projectes d’espai test pilot actualment en fase de prova: 6 finques que es convertiran en 4 espais test agraris a la Vall del Ges, al Lluçanès, a Manresa i Montserrat, executades dins el marc del projecte Barcelona Smart Rural, 3 projectes que també han mostrat interès i estan fent els primers passos (l’Ajuntament de Granollers, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat), el viver d’agricultors de Rufea, l’Espai Test Agroramader de Gandesa així com la tasca desenvolupada pel Grup de Treball per a la Creació d’Espais Test Agraris al Camp de Tarragona, que també ha rebut acompanyament per part de l’ARCA.

CoopCamp ha presentat la guia “Espais Test Agraris. Eina per al relleu generacional en cooperatives agràries”, recurs generat a partir d’entrevistes a diferents cooperatives agràries i amb el suport d’ARCA. La guia té l’objectiu d’identificar les oportunitats de les cooperatives agràries per ser agents d’acollida dels espais test agraris al Camp de Tarragona, definir l’encaix en el si de la cooperativa agrària, identificar els potencials actors de suport al relleu agrari en espais test i com s’interrelacionen entre ells i definir el circuit de la persona tester per incorporar-se a l’activitat agrària.

Seguidament s’ha comptat amb la presentació de la Fundación Cooprado, a càrrec de Mª Angeles Muriel i Quique Izquierdo, tècniques de la fundació. Han explicat l’experiència en la creació d’un espai test agrari vinculat a una cooperativa agrària. La Fundació Cooprado és una entitat estratègica que sorgeix de la cooperativa agrària i que executa projectes innovadors de caire social, com la prestació d’atenció a la diversitat funcional i la integració, la innovació social i l’aposta pel relleu generacional en l’àmbit agrari a través d’una Escola de Pastors i d’un espai test.

Algunes de les principals aportacions:

  • “Els socis demanaven a la cooperativa gent per treballar, però el que fa falta és formar agricultors i ramaderes. Per això l’escola de pastors és una demanda de les persones sòcies de la cooperativa”  
  • “A l’escola de pastors es mostra com està el sector i es combinen visites a explotacions tradicionals i a finques més modernes. També es fan visites a altres comunitats autònomes i altres països.”
  • “La Fundació és una eina que permet fer projectes amb més actors, públics i privats, de recerca, formació,  etc. per donar resposta a les necessitats socials en coordinació de l’activitat de la cooperativa”

A continuació, ha iniciat el debat en una taula rodona que ha comptat amb la participació de Cristina Borràs, vicepresidenta de l’Agrícola de Vandellòs, Antón Escoda gerent de L’Avellanera, Lluís Roig gerent de Cellers Domenys, Xavier Pié responsable de desenvolupament rural de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Quique Izquierdo tècnic de la Fundación Cooprado, Mª Ángeles Muriel directora de la Fundación Cooprado, Laura Mejías tècnica d’espais test agraris de l’ARCA i la moderació de CoopCamp.

Recull de les principals idees compartides:

CELLERS DOMENYS:

  • Hem creat la figura de la persona dinamitzadora per abordar el problema del relleu generacional, que és difícil abordar al dia a dia, amb tota la feina de tirar endavant l’activitat de la cooperativa.”
  • “Estem treballant per valorar la possible creació d’una Fundació com a eina per a realitzar projectes socials.”

FUNDACIÓN COOPRADO:

  • “Els socis porten els seus néts a les activitats que organitza la fundació per a les persones del poble durant els caps de setmana anomenats de “multiactivitat” i això fa que tota la família participi i conegui les activitats de la cooperativa. Generen també activitat social per al poble des de la Fundació.”

AGRÍCOLA DE VANDELLÒS:

  • “Frenar l’abandonament de terres és una prioritat i posar en valor el producte local, una oportunitat per aconseguir la generació de nous projectes que permetin la incorporació de joves agricultors, mitjançant la venda directa.”

L’AVELLANERA:

  • “La cooperativa agrària pot ser l’actor de confiança per fer intermediació entre el soci que es jubila i els futurs testers.”

FCAC:

“Cada espai test serà diferent i des de les administracions s’ha de facilitar el marc legal per fer viable el relleu. Per part de la cooperativa hi ha d’haver socis/es amb ganes i el convenciment per muntar un projecte com l’espai test. Per fomentar el relleu agrari i incorporar joves al camp ho necessitarem tot.” 

ARCA:

“Un element clau és la confiança de la població cap a les cooperatives agràries i el convenciment del territori. A nivell legal estem treballant amb el SEPE per crear l’anàleg al contracte CAPE de França, però és un camí llarg.”

“L’accés a la terra és un altre dels elements clau i el fet que les cooperatives agràries tinguin identificades les terres dels socis en jubilació té un gran potencial.”

“Des del punt de vista de la governança és necessari crear una xarxa d’aliances per tirar endavant els espais test agraris. No és només un tema de les cooperatives agràries, el relleu agrari requereix de la cooperació de molts agents socials públics i privats.”

“El 30% de les incorporacions de joves no provenen de la realitat familiar agrària. Des de l’ARCA estem treballant amb el DARP perquè els espais test hi tinguin cabuda. Caldrà adaptar l’ajut a aquestes realitats.”

Des de CoopCamp valorem molt positivament la jornada i seguirem treballant perquè els espais test agraris siguin una eina de relleu generacional per al cooperativisme agrari del Camp de Tarragona.

DESCARREGUEU-VOS LA GUIA

*Aquí podeu recuperar la jornada sencera vídeo