Al llarg d’aquests anys, CoopCamp ha col·laborat a la creació de 46 noves cooperatives i a l’ocupació laboral de 227 persones

La Generalitat de Catalunya va impulsar, el 2017, els ateneus cooperatius com espais de trobada i serveis de referència al territori per al foment de l’economia social i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social.

En aquest context, després de 5 anys, CoopCamp ha assolit el repte de crear i consolidar una xarxa extensa de cooperatives i entitats d’economia social al Camp de Tarragona. Fins al moment l’ateneu ha assessorat 627 projectes econòmics que han generat la creació de 46 noves cooperatives (algunes d’elles distingides amb els Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona) i 227 llocs de treball directes.

L’arribada de la pandèmia, al 2020, va suposar un punt d’inflexió pel sector del cooperativisme, que tot i no haver-se pogut deslliurar dels efectes negatius provocats per la crisi, va posar en evidència que les cooperatives són les empreses que, en situació de crisi, mostren la seva major resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball. El cooperativisme supera millor les crisis perquè es construeix sota la fórmula d’autoorganització laboral, on les persones esdevenen el centre del projecte i en la qual les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.

 

Els ateneus cooperatius enceten una nova etapa

El pla de treball dels ateneus, fins ara plantejat de forma anual, es modifica a partir d’aquest 2021-22 que passa a ser a tres anys vista. D’aquesta manera, l’Ateneu CoopCamp continuarà treballant per promoure l’economia social i cooperativa i la generació d’ocupació de qualitat al Camp de Tarragona.

Ho farà a través de 4 cercles de treball, amb actuacions coordinades i complementàries amb l’Ateneu: cercle del Tarragonès, cercle de Reus, cercle d’agroecologia i ruralitats i cercle de persones en situació de vulnerabilitat. S’hi sumen altres línies estratègiques de treball com ho són el foment d’ecosistemes cooperatius locals i cooperatives d’impuls municipal, la transició energètica i ecosocial, el consum ètic i responsable, la cultura i les economies feministes i de les cures.

El pla de treball de l’Ateneu serà desplegat per un total de 40 entitats de territori vinculades a CoopCamp. Aquest dilluns han celebrat la primera assemblea CoopCamp.

Els assessoraments i formacions especialitzades, clau per a la consolidació de l’ESS al territori

Al llarg dels 5 anys que l’Ateneu CoopCamp porta impulsant l’economia social i solidària al territori, ha ofertat un ampli catàleg d’activitats i formacions gratuïtes amb la participació total de 11.391 persones. Més enllà dels números, la promoció dels valors cooperatius ha estat clau per a la construcció de diferents xarxes solidàries de cooperatives al territori.

Amb l’objectiu de seguir fomentant la creació de nous projectes cooperatius al territori, CoopCamp presenta la 11a edició de l’Itinerari Engeguem, el primer d’aquest 2022 i que, a més a més, recupera la presencialitat. A més a més, enguany compta amb la col·laboració de les cooperatives Col·lectiu Ronda i Milmans.

Els Itineraris Engeguem son jornades intensives de formació que tenen com a objectiu acompanyar els projectes més embrionaris per convertir-los en iniciatives viables i d’èxit. De moment s’han programat 3 Itineraris per aquest 2022, un al març, a Valls, un al juliol, a Tarragona i un tercer al setembre, a Reus.

L’Itinerari Engeguem està configurat per 4 sessions formatives:

  • Sessió 1: Introducció a l’ESS i concreció del model de negoci
  • Sessió 2: Sostenibilitat d’equips
  • Sessió 3: Com fer un pla de viabilitat
  • Sessió 4: Estatuts i procés de constitució i resolució de dubtes

Al marge dels Itineraris Engeguem, l’Ateneu també programarà càpsules formatives perquè els projectes existents puguin seguir reorientant i consolidant les seves estratègies i els seus productes i serveis.

Totes les formacions i acompanyaments que realitza l’Ateneu són gratuïtes. Aquelles persones interessades en participar-hi, cal que s’inscriguin prèviament.

ACCÉS A LES FORMACIONS