Dos joves participants de l’Itinerari d’emprenedoria col·lectiva per a joves, de la Taula de Vulnerabilitats de CoopCamp expliquen les seves històries de vida

La Chaimae i el Hussain són dos joves estrangers que han participat de la 1a edició de l’Itinerari d’emprenedoria col·lectiva per joves que organitza l’Ateneu CoopCamp en el marc de la Taula de Vulnerabilitats.

La seva participació ha servit per mostrar exemples d’emprenedoria de primer nivell. El Pau, membre de la cooperativa l’Escac i formador del curs, explica que “no són emprenedores per venir a un curs de CoopCamp que duu aquest concepte en el títol, la formació és una petita aportació per elles. Ho són perquè un dia van decidir marxar del què coneixien i arriscar-se perquè somiaven un futur millor”. Explica que són persones amb moltes ganes de millorar, molta esperança i fortalesa, i que no defalleixen encara que estan soles i carreguen unes històries de vida molt complexes.

Durant l’Itinerari la Chaimae i el Hussain han reflexionat sobre els seus camins de vida i han descrit 3 estadis pels quals s’han trobat en el camí de l’emprenedoria: què han deixat enrere, què s’han trobat pel camí i quin és el seu somni. Una radiografia de vida que ha servit també per acceptar la seva situació i motivar-se amb nous propòsits.

 

Tant la Chaimae com el Hussain senten que no els hi agrada no tenir l’oportunitat de poder demostrar qui són i consideren que molts cops se’ls etiqueta injustament. Consideren que termes com “jove migrant” estan plens de connotacions molt negatives (lladre, violent, pobre,…). I reivindiquen que elles són persones estrangeres com qualsevol altra, però que encara no disposen dels papers que corroboren que són del país o que hi poden viure.

Reclamen tenir oportunitats per viure una vida més estable i tranquil·la, lluny de la injustícia, els dubtes i les pors que han patit fins ara. S’enfoquen en perseguir els seus somnis, en tenir il·lusió i sentir-se lliures i felices. Volen dedicar la seva vida a fer coses que els faci millorar tant a elles mateixes com a la resta de persones.

 

L’Itinerari d’emprenedoria col·lectiva per a joves és el primer projecte conjunt de la Taula de Vulnerabilitats de l’Ateneu CoopCamp i té la finalitat de promoure l’emprenedoria col·lectiva i el coneixement de l’economia social i solidària. La 1a edició ha tingut lloc durant el mes de juliol de 2022 i s’ha treballat amb un grup de joves en especial situació de vulnerabilitat. L’itinerari els ha servit per enfortir les competències personals i professionals associades a l’emprenedoria col·lectiva i per apropar-se al teixit associatiu de l’economia social.

CoopCamp es posa a disposició d’aquelles organitzacions o administracions públiques que estiguin interessades a formar part de la Taula de Vulnerabilitats, posant-se en contacte amb info@coopcamp.cat.