La Bastida Participació i el Centre de Dinamització Rural La Brostada són alguns dels projectes reconeguts en aquesta 10ª edició dels premis

La 10ª edició dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona han reconegut un total de 20 projectes empresarials del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, 2 d’ells acompanyats per l’Ateneu CoopCamp. L’objectiu dels premis és augmentar i consolidar empreses i projectes basats en la innovació, la tecnologia i els nous models de negoci.

 

La Bastida Participació

En la categoria d’emprenedoria social, la Diputació de Tarragona ha reconegut el projecte cooperatiu La Bastida Participació. Aquesta cooperativa, d’un any de vida, va néixer amb l’objectiu de treballar per les persones i generar punts de trobada o millores en les comunitats a través de la participació ciutadana.

Treballen sobre dos eixos principals: la participació ciutadana i la joventut. Es dediquen a realitzar processos participatius des de la seva planificació fins a l’execució i avaluació, així com a dinamitzar grups de discussió o acompanyar administracions públiques i altres agents en el desenvolupament d’aquests processos.

També acompanyen a l’administració pública en la creació i l’avaluació de les polítiques de joventut, per tal que posin les joves al centre i es pugui construir un diàleg estructurat entre l’administració i les persones joves. Tanmateix, són promotores d’accions i activitats d’intervenció amb joves, que siguin transformadores en l’àmbit comunitari.

La Bastida entén la participació com l’eina que apropa les diferents mirades i genera empatia. Treballen des d’una mirada local, empoderadora per les persones i les seves comunitats, feminista i interseccional.

En formen part un total de 3 persones, una sociòloga, una treballadora social i un economista que, a més a més, es formen en temes complementaris com feminismes i interseccionalitat, joventut i societat, cultura de pau i treball de processos. També tenen bagatge associatiu. “La unió de les tres mirades és la que ens permet pensar i plantejar cadascun dels projectes que gestionem”, comenten.

El futur del projecte de La Bastida passa per seguir consolidant-se, poder continuar executant els projectes que tenen en marxa i assumir projectes de major envergadura.

Membres de l’equip de La Bastida. Cedida.

 

El Centre de Dinamització Rural La Brostada

El Centre de Dinamització Rural La Brostada també ha estat reconegut en la categoria d’emprenedoria social en els Premis Emprèn 2022. La Brostada és una cooperativa de serveis que neix per facilitar i fomentar el desenvolupament dels petits projectes agroalimentaris del municipi de Bràfim i el seu entorn.

Els orígens del projecte es remeten a finals de l’any 2019 quan els 3 projectes socis (Soca-Rel, Menjamiques i Fruits del Gaià) van crear l’associació Bràfim Coopera per tal promoure la sobirania alimentària del municipi a partir de l’auto-abastiment amb aliments de proximitat i la difusió de la seva importància.

La bona entesa i la constatació dels beneficis de compartir objectius i valors, a finals del 2020, van decidir fer un pas més i fundar una cooperativa conjuntament: La Brostada.

Per tal de poder fer un salt qualitatiu i ser més resilients i eficients ara es proposen disposar d’un centre de dinamització rural per poder transformar els seus productes i fomentar la creació i consolidació de projectes agroecològics.

La missió de La Brostada no és únicament ajudar a florir els projectes que la conformen sinó fer brostar noves iniciatives i recolzar altres petits productors propers fent créixer els seus projectes gràcies al centre de dinamització.

Actualment, estan immerses en una campanya de microdonacions i títols participatius que els permeti fer realitat les instal·lacions del futur centre de dinamització.

Membres de l’equip de La Brostada. Cedida