L’Assemblea de CoopCamp, celebrada aquest mes de març amb les més de 40 organitzacions membres, ha servit per marcar els eixos de treball de l’Ateneu dels propers mesos

Des que la Generalitat de Catalunya va impulsar, a finals del 2016, els ateneus cooperatius com serveis de referència per al foment de l’economia social i cooperativa, l’Ateneu cooperatiu del Camp de Tarragona ha assessorat 783 projectes econòmics que han generat la creació de 280 llocs de treball directes i 54 noves cooperatives. Durant el 2022 se n’han creat 8, dues d’elles reconegudes als Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona: La Bastida Participació i el Centre de dinamització rural La Brostada.

L’objectiu de CoopCamp és, a través de l’acompanyament i les formacions, donar les eines necessàries a idees de negoci perquè puguin construir alternatives d’autoorganització laboral que generin llocs de feina més dignes, on les persones siguin el centre del projecte i on sòcies i treballadores s’organitzin de forma horitzontal i igualitària.

Després de 6 anys, doncs, l’Ateneu ha assolit el repte de crear i consolidar una xarxa extensa de cooperatives i entitats d’economia social al Camp de Tarragona demostrant que les cooperatives són les empreses que han estat més resilients i més capaces per conservar els llocs de treball, en èpoques de crisi o col·lapse. El cooperativisme supera millor les dificultats perquè actua de forma solidària entre les seves persones sòcies i segons els seus interessos.

Aquesta xarxa de cooperatives i entitats d’economia social del Camp de Tarragona es podrà conèixer el proper 15 d’abril a la 5a edició de la Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona que se celebrarà a la plaça Corsini de Tarragona.

Un servei públic d’aliança amb l’administració pública, que compta amb la participació de 40 organitzacions membres del territori

L’Ateneu CoopCamp treballa per promoure l’economia social i cooperativa i la generació d’ocupació de qualitat al Camp de Tarragona a partir de 4 cercles de treball, amb actuacions coordinades i complementàries amb l’Ateneu: cercle del Tarragonès, cercle de Reus, cercle d’agroecologia i ruralitats i cercle de persones en situació de vulnerabilitat. S’hi sumen altres línies estratègiques de treball com ho són el foment d’ecosistemes cooperatius locals i cooperatives d’impuls municipal, la transició energètica i ecosocial, el consum ètic i responsable, la cultura i les economies feministes i de les cures.

Per al desplegament d’aquest pla de treball, CoopCamp com a servei públic i cooperatiu, treballa colze a colze amb les administracions locals amb l’objectiu que transformin l’economia del territori i impulsin el cooperativisme de forma coordinada i complementària amb aquestes. Així, algunes d’aquestes administracions locals són membres de l’assemblea de CoopCamp i participen de forma activa en diferents eixos de treball de l’Ateneu.

Entre administracions públiques, cooperatives i organitzacions de l’economia social i solidària, CoopCamp suma més de 40 organitzacions membres que despleguen el pla de treball de l’Ateneu. Aquest mes de març, han celebrat la primera assemblea CoopCamp d’aquest any.

 

Els assessoraments i formacions especialitzades, clau per a la consolidació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona

Al llarg dels 6 anys que l’Ateneu CoopCamp porta impulsant l’economia social i solidària al territori, ha ofertat un ampli catàleg d’activitats i formacions gratuïtes amb la participació total de 14.044 persones. Més enllà dels números, la promoció dels valors cooperatius ha estat clau per a la construcció de diferents xarxes solidàries de cooperatives al territori.

Amb l’objectiu de seguir fomentant el cooperativisme al territori, CoopCamp desplega diferents propostes per als següents mesos.

Totes les formacions i acompanyaments que realitza l’Ateneu són gratuïtes, però cal inscriure’s-hi prèviament.