L’equipament funcionarà com espai obert de treball compartit per als diferents col·lectius i projectes de les economies transformadores locals

El pol cooperatiu de Tarragona, La Teulada, ha inaugurat un espai de referència de l’economia social i solidària local als baixos del carrer Pin i Soler, número 22. Aquest centre de treball compartit i de promoció de l’economia social i solidària ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i de Coop57.

La xarxa d’organitzacions de l’economia social i solidària és cada cop més extensa i diversa a la ciutat. Com està passant en d’altres pol cooperatius la presència i consolidació de cooperatives propicia l’aparició de noves. El nou centre de La Teulada s’ha concebut amb l’objectiu de ser un espai catalitzador de projectes d’intercooperació que, fruit del treball compartit, ajudin a resoldre necessitats o problemàtiques complexes de la ciutat i contribuir així a construir una Tarragona més transformadora, sostenible i feminista.

L’objectiu principal de La Teulada és el de generar canvis en l’actual model socioeconòmic de la ciutat, promovent maneres organitzatives per a l’activitat econòmica que siguin justes, democràtiques, solidàries i compromeses socialment i ambiental. Aquest nou equipament permet fer més visible l’economia social i projectar els seus valors a tota la ciutadania.

El local compta amb 160m2 i inicialment donarà cabuda a 5 projectes cooperatius de la ciutat de forma estable –Actua, L’Escamot, Fòrum dels Barris, Cuentropía i El Far Cooperatiu-, alhora que funcionarà com espai obert de treball compartit per als diferents col·lectius i projectes de les economies transformadores locals.

Un espai que també serà incubadora per a nous projectes cooperatius amb la finalitat que aquells que tenen més recorregut puguin acompanyar i ser mentors de les iniciatives més novells. L’intercanvi de coneixement, els processos d’ajuda mútua i la possibilitat de mancomunar serveis i recursos facilita la sostenibilitat dels projectes cooperatius més joves.

A través dels projectes propis de La Teulada, l’equipament també serà motor dinamitzador de la ciutat. Un d’ells és el Fòrum dels Barris, la Comunalitat Urbana de Tarragona, liderada per la mateixa Teulada, i que té com a finalitat potenciar xarxes econòmiques urbanes a través de l’economia de proximitat als barris i impulsar nous projectes d’ajuda mútua de la mà del teixit veïnal i associatiu, del petit comerç, de les xarxes de suport mutu i les associacions veïnals.

També en confluència a l’obertura del local, La Teulada impulsarà aquest 2023 una proposta cultural gràcies al programa “L’Empenta, ajuts al foment del cooperativisme” que li ha concedit la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.