El punt d’atenció de CoopCamp a Valls estrena un nou espai dins aquest edicifi i a partir d’ara el trobareu al primer pis del número 23-25 del carrer Carnisseria

Aquest dissabte 4 de novembre s’ha inaugurat la primera promoció d’habitatges i locals socials dela cooperativa vallenca La Titaranya SCCL. Les obres van començar el novembre del 2021 i al desembre del 2022 es van inaugurar els baixos de l’edifici, amb l’obertura de la botiga ecològica i de Venda de Proximitat del Grup de Consum La Bajoca.

En aquesta primera promoció s’ha inaugurat la restauració de l’edifici patrimonial de “Ca Robusté”, catalogat com a BCIL. Els importants elements arquitectònics, artístics i històrics que s’han restaurat són visitables i conviuen amb els nous usos d’habitatge, econòmics i socials: 7 habitatges de Protecció Oficial, les oficines de L’Economat SCCL, la botiga de La Bajoca i una sala d’actes del Casal Popular La Turba.

 

El cost total de la promoció ha estat de 2’5 milions d’euros, que s’han cobert amb un crèdit de la cooperativa de serveis financers Coop57 i el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona, i amb el suport d’una cinquantena d’entitats i persones. Enguany La Titaranya també ha assolit amb èxit una campanya de crèdits personals remunerats per valor de més de 300.000 €, que demostra el suport i confiança popular en aquest projecte de transformació social.

Per tirar endavant el projecte, les persones i entitats sòcies han aportat un capital social de 20.000 € per pis/local, retornable si decideixen marxar, que els dóna el dret d’ús de per vida. Paguen una quota mensual de 400 € de mitjana que no està subjecte a l’increment de l’IPC ni a les fluctuacions del mercat; també  inclou el manteniment de l’edifici i una quota de solidaritat per cobrir possibles impagaments davant situacions econòmiques adverses de les sòcies. La idea del model d’habitatge cooperatiu “en cessió d’ús” és garantir un preu per sota del mercat de lloguer i oferir l’estabilitat d’un habitatge en propietat sense haver d’assumir la inversió d’una compra.

El model de propietat col·lectiva, anomenat “Sòl Comunitari” (Community Land Trust), separa la propietat de la gestió i ús, amb l’objectiu que el patrimoni no pugui retornar mai al lliure mercat especulatiu. Els propietaris són les entitats Casal Popular La Turba, Fundació La Dinamo i Coop57, que n’han cedit l’ús a La Titaranya perquè en faci una gestió comunitària.

La cooperativa d’habitatges té ara el repte d’impulsar la seva segona promoció als immobles del carrer dels Metges 14, 16 i 18, condicionat a l’entrada de noves sòcies i entitats. Junt amb l’impuls de la Comunalitat de Valls, de la qual n’és l’entitat sol·licitant, La Titaranya comença a desplegar amb força el seu objectiu de recuperar físicament i social el Centre Històric de la ciutat, a través de l’Economia Social i Solidària.