• Maio, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra i La Tresca i la Verdesca s’uneixen per musicar el moviment de l’economia social i solidària en una campanya que impulsa la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya

  • El tema reivindica el treball col·lectiu, l’autogestió i l’economia feminista amb un to festiu i alegre, amb un videoclip que compta amb imatges gravades arreu del territori català i amb més de 100 participants

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) estrena un videoclip que mostra l’economia social i solidària del país. La cançó s’anomena “Populars i actives” i ha comptat amb la participació d’artistes de renom del panorama musical català que s’han enxarxat per a la seva creació. Moltes d’elles ja són cooperativa o formen part del moviment de l’economia social. En les imatges del videoclip hi apareixen membres dels Ateneus Cooperatius i també de diversos projectes, amb l’objectiu de mostrar que el cooperativisme està present en molts sectors de l’economia catalana.

La presentació d’aquesta peça arriba en un moment en què l’actualitat passa per un panorama de crisi sistèmica generalitzada: la pujada de preus, la falta de subministraments, l’emergència climàtica i la falta de recursos naturals com l’aigua, els problemes de salut mental, el desencant de les persones joves… fa evident la importància del paper de juga l’economia social i solidària de construir alternatives que ajudin a viure vides més dignes i sostenibles. És per això que aquesta cançó i videoclip volen ser un cant a l’esperança i a l’optimisme i, de forma divertida i festiva, posar de manifest els beneficis que aporta l’economia social i solidària.

La proposta també vol posar en evidència la tasca que fan els Ateneus Cooperatius desplegats arreu del territori català.

Imatge del rodatge en el què va participar l’Ateneu CoopCamp, juntament amb Coopsetània i l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, a Santes Creus

 

Bandes de música catalana s’enxarxen per crear la cançó

En aquesta cançó, on hi han participat més de 100 persones vinculades als 14 ateneus i a l’ecosistema que els envolta, l’enxarxament per part d’algunes bandes de música catalana, Maio, Balkan Paradise Orchestra, Roba Estesa i La Tresca i la Verdesca, ha estat clau per poder transmetre els valors que sustenten els Ateneus Cooperatius amb un to festiu, fresc i comunitari.

La lletra de la cançó enllaça conceptes clau de l’economia social i solidària com ara posar al centre la vida, l’autogestió, les iniciatives col·lectives, populars i actives. També es posen de manifest diverses alternatives que ofereix l’economia social i solidària al model capitalista: des de l’habitatge cooperatiu als grups de consum, passant per la banca ètica i el suport mutu.

“Populars i actives” es publica amb una llicència Creative Commons de Reconeixement i Compartir igual (CC-BY-SA 4.0) per fomentar la cultura lliure. Per tant, tothom pot reproduir-la en qualsevol canal o mitjà i, alhora, permet que les creadores puguin elaborar obres a partir d’aquest treball.

La cançó es pot trobar a les principals plataformes comercials per escoltar música i també a espais alternatius com ara Peertube i Archive.org.

L’estudi creatiu i de disseny La Torreta posa imatge gràfica a la cançó

Per complementar la novetat presenta una imatge gràfica que ha estat elaborada per l’estudi creatiu i de disseny tarragoní La Torreta (un projecte de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi -de la Fundació Catalunya La Pedrera-), un taller amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part, persones adultes amb diversitat funcional.

L’autenticitat i la mirada original que han aportat les persones creadores ha donat com a resultat un disseny únic i exclusiu que ha servit per representar la cançó amb una imatge gràfica pròpia inspirada amb els principals elements del videoclip.

Portada de la cançó “Populars i Actives”

 

6 anys d’Ateneus Cooperatius a Catalunya

Els Ateneus Cooperatius van néixer al nostre país ara fa 6 anys finançats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i desplegats arreu de la mà de més de 360 organitzacions de l’economia social i solidària (ESS) i/o administracions públiques locals i comarcals de cadascun d’aquests 14 territoris.

Els Ateneus Cooperatius són espais de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa i entre les seves funcions sobresurten la difusió, promoció, visibilització i enfortiment de l’ESS i la intercooperació, la generació d’iniciatives d’emprenedoria col·lectiva i nous projectes socioeconòmics i de transformació social per tal de promoure la creació d’ocupació de qualitat.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya ha aconseguit generar un impacte al voltant de l’economia social i solidària al territori. Per exemple, en els seus 5 primers anys d’història, sense comptar el 2022, ha ajudat a la creació de 730 organitzacions noves d’economia social. Consultar les dades de CoopCamp.