CoopCamp, el Casal Popular Sageta de Foc i La Dinamo organitzem i col·laborem en un cicle de tres sessions per impulsar un grup de persones interessades a tirar endavant un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Tarragona

L’objectiu és que al final d’aquest cicle de tres sessions hi hagi un primer grup motriu que vulgui tirar endavant un projecte d’habitatge cooperatiu a Tarragona que afavoreixi al màxim l’assequibilitat i la inclusivitat. La idea és que en un futur existeixi a Tarragona un projecte de proporció mitjà-gran amb almenys 20 unitats de convivència en sòl de titularitat pública o privada.

La primera sessió divulgativa i de sensibilització va tenir lloc el passat 25 d’octubre, de la mà de La Dinamo. Es van explicar les principals característiques de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model d’accés a l’habitatge no especulatiu, inclusiu i sostenible, de propietat col·lectiva.

La segona sessió del cicle tindrà lloc el dilluns 4 de desembre a les 18 h i se centrarà en abordar la part arquitectònica d’un projecte, posant èmfasi en els espais col·lectius de la cooperativa i en com crear comunitat i arrelament amb el barri. Aquesta sessió tindrà un caràcter més pràctic amb dinàmiques per conèixer les diferents visions de les persones assistents.

A la tercera sessió, programada pel 31 de gener a les 18 h, s’explicaran en detall les diferents fases de promoció d’un projecte; des de el moment de creació del grup, l’accés al sol o a un edifici, el finançament, etc. També es traçarà un full de ruta amb les passes a seguir en funció de la composició del grup que hagi sorgit a Tarragona i tenint en compte les oportunitats que hi pot haver en el municipi.

Aquestes trobades es fan al Casal Popular Sageta de Foc.

Per poder-hi participar, cal inscriure’s prèviament.

 

L’habitatge cooperatiu: un model internacional en creixement a Catalunya

Tot i que a la ciutat de Tarragona encara no s’hi poden trobar exemples del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, existeixen més de 40 projectes en fase de promoció o convivència a tot Catalunya, que sumen més de 755 habitatges. Les experiències més conegudes són a Barcelona, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament, que ha proporcionat sòl públic per a tirar endavant promocions com La Borda (Sants), La Balma (Poblenou), Cirerers (Roquetes), Princesa49 (El Born), La Xarxaire (Barceloneta) o La Chalmeta (La Marina del Prat Vermell).

Al Camp de Tarragona, i concretament a Valls, a principis del mes de novembre es va inaugurar la primera promoció d’habitatges i locals socials de La Titaranya, al Centre Històric.

Però també hi ha d’altres administracions locals que estan apostant per aquest model com una eina més dels seus plans d’habitatge. Municipis com Lleida, Manresa, Valls, Palafrugell o Calonge estan cedint sòl públic o col·laborant a mobilitzar sòl privat a cooperatives per a desenvolupar els seus projectes d’habitatge.

Els projectes d’habitatge cooperatiu contribueixen a ampliar el parc d’habitatge públic en tant que les membres han de complir amb els requisits d’HPO de cada municipi. Són projectes més participatius, assequibles i sostenibles socialment i econòmicament. També contribueixen a impulsar l’economia social i solidària d’un territori fent enxarxament entre cooperatives i creant economies locals.