L’Ateneu CoopCamp impulsa el relleu cooperatiu com una fórmula per a recuperar empreses properes al tancament

La continuïtat dels negocis mitjançant la fórmula cooperativa es considera una bona alternativa per evitar el tancament i la pèrdua de llocs de feina.

En l’escenari actual que estem vivint, amb el constant tancament d’empreses i la pèrdua dels teixits productius, comercials i veïnals dels nostres municipis, l’economia social i solidària ha demostrat ser una forma empresarial d’una gran capacitat de resiliència en temps de crisi, sigui quin sigui el sector.

Les cooperatives son una bona eina per crear col·lectivament una economia que situï les persones al centre i on les sòcies s’organitzin de forma horitzontal i igualitària. Beneficien les persones treballadores, les empresàries i el conjunt de la societat perquè busquen la generació de treball i la reactivació del teixit productiu.

A més a més, l’economia social i solidària porta associats valors de democràcia, equitat, respecte, autonomia o suport mutu.

La Fura, cas d’èxit de relleu cooperatiu

El setmanari del Penedès, La Fura, és un clar exemple de relleu cooperatiu del nostre territori.

Després de 33 anys de trajectòria i amb un projecte molt consolidat, La Fura no va poder superar la crisi del 2008 i, el maig del 2015 els seus propietaris van presentar un concurs de creditors davant la inviabilitat econòmica per continuar l’activitat.

Tot i així, les treballadores volien mantindre els seus llocs de treball en una feina que les apassionava i que no volien perdre. La participació a una xerrada informativa sobre cooperativisme, de la Federació de Cooperatives de Catalunya, va ser la llavor del nou projecte de La Fura.

Quan el setmanari va baixar la persiana definitivament el maig del 2015, un grup d’ex-treballadores es va proposar reprendre la seva feina i refundar La Fura, en format cooperativa. Volien construir el nou projecte a partir d’un altre model de funcionament, amb una estructura més democràtica i horitzontal, en condicions d’igualtat i compartint riscos i responsabilitats. Meritxell Pérez, sòcia de la cooperativa, explica que “és important deixar clar que en el nostre cas, no vam adquirir l’antiga empresa, sinó que vam acordar amb l’antic propietari un lloguer de la marca”.

En només 4 mesos van renéixer La Fura des de zero, passant per les negociacions amb l’antic propietari, tornant a contactar amb antics clients per demanar-los la seva confiança de nou, buscant impremtes per a l’edició del setmanari, cercant local i els recursos necessaris per tornar a posar en funcionament tot l’engranatge… També van redefinir la revista des de zero, amb un nou disseny, nova maquetació, nous continguts. I a tot això s’hi van sumar els tràmits burocràtics propis de la constitució d’una empresa, i més concretament els d’una empresa que es regia amb un model cooperatiu.

Finalment, l’octubre de 2015 i després de treballar a contrarellotge, La Fura va tornar a sortir al carrer.

Segons Pérez, “Van ser uns mesos molt intensos, de constants reunions i també angoixes i incerteses”.  Pérez valora que en aquest procés de relleu va ser clau que les 4 persones que refundaven La Fura hi havien treballat durant molts anys i tenien un gran coneixement del setmanari i el seu funcionament.

Les seves sòcies recorden que voler-ho fer sota el model cooperatiu va generar algunes controvèrsies als seus entorns més propers. Els deien tòpics com “ja us ho he pensat bé això de la cooperativa? No us posareu d’acord. Amb tants a decidir durareu quatre dies perquè us enfadareu entre vosaltres”. Tres anys després han pogut demostrar que el model cooperatiu és tant o més viable que qualsevol altre model i que, a més a més, assegura feina estable i de qualitat.

Avui dia, l’equip de La Fura se sent molt orgullós d’haver apostat per aquest relleu cooperatiu. Ara és una de les entitats promotores de Coopsetània, l’ateneu cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf.

CoopCamp amb el relleu cooperatiu

En el marc d’aquest treball, des de l’Ateneu CoopCamp s’impulsen diferents accions amb l’objectiu de promocionar el relleu cooperatiu per a empreses properes al tancament:

FORMACIONS I JORNADES

 1. Presentació del Protocol d’actuació per a l’acompanyament en un procés de recuperació d’empreses per part de persones treballadores; l’11 de maig 2021, de 12 a 13,30 h Inscriviu-vos!
 2. Jornades Empreses properes al tancament? Reactivem els municipis amb el cooperativisme:
  1. Baix Penedès: 3 de maig 2021; de 9,30 a 11,30 h          Inscripcions
  2. Tarragona: 13 de maig 2021; de 15 a 17 h                      Inscripcions
  3. Reus: 27 de maig 2021; de 15 a 17 h                              Inscripcions

RECURSOS

 1. Fulletó “Agafa el relleu cooperatiu”, editat per l’Ateneu Coopcamp                                                                            DESCARREGAR
 2. Tríptic “Cooperem per l’èxit del relleu empresarial”, editat per la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya DESCARREGAR
 3. Guia per a la recuperació d’empreses a partir de la fórmula cooperativa, editat per Col·lectiu Ronda             descarregar

COL·LABORACIONS

Signatura de conveni de col·laboració entre el centre Reempresa i la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya per fomentar la reemprenedoria de negocis a punt de tancar. 

ASSESSORAMENT

Serveis d’assessorament, recursos i formacions gratuïtes per poder plantejar el relleu empresarial mitjançant la fórmula cooperativa a projectes amb dificultat de continuïtat.