El passat 14 de juliol es va signar a Falset, l’acord d’intercooperació entre tres cooperatives del Priorat amb la presència d’entitats i administracions locals, els Departaments d’Acció Climàtica i Treball, la FCAC – Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya- i Coopcamp – l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona

L’acte de signatura de l’acord d’intercooperació ha estat precedit d’una visita a cadascuna de les cooperatives, així les assistents s’han desplaçat, en primer lloc, a Cabacés on s’ha explicat la història de la cooperativa i les millores previstes al molí. Seguidament s’ha visitat la Vinícola del Priorat, on s’han destacat les reformes previstes al celler, tancant-lo per millorar l’eficiència energètica i aconseguir una temperatura més estable, la col·locació de plaques solars i la substitució de les tines de gran tamany per tines més petites on poder fer vins més al detall i amb un millor control dels processos d’elaboració.

Falset Marcà ha rebut la comitiva amb una visita teatralitzada i d’humor i, tot seguit, s’ha visitat la sala de cates on han tingut lloc els parlaments de diversos representants institucionals: David Mascort -Conseller del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural- , Sofia Moya -Directora de Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Treball de Tarragona-, Àngel Xifré -Delegat del Govern- i Ramon Sarroca -President de la FCAC-.

Després que el gerent de la Cooperativa de Falset Marçà ha explicat en què consisteix el projecte d’intercooperació, els 3 presidents han signat l’acord entre les 3 cooperatives entre aplaudiments i acompanyats dels seus equips tècnics. El projecte ha rebut el suport de la FCAC i de CoopCamp.

 

Entre algunes de les actuacions previstes, en el marc de l’acord d’intercooperació, hi ha les millores del molí de Cabacés que donarà servei als socis/es de les 3 cooperatives. També els socis/es de Falset-Marcà que tenen vinya a la DO Priorat podran fer servir les infraestructures de la Vinícola del Priorat. D’aquesta manera s’aprofiten millor els recursos i es milloren els serveis a la pagesia.

D’altra banda es crearan dos espais test agraris público-cooperatius, per valorar el potencial d’aquesta eina, molt emprada a França, per facilitar el relleu agrari; s’inicia un procés de diversificació agrària per ser més resilients i aprofitar els diferents tipus de terres i finques dels socis/es de les cooperatives; també es crearà una comunitat energètica local per tal d’autoproduir energia de forma sostenible i local i es plantegen diversos serveis a la comarca en matèria d’accés a l’habitatge i en la creació d’infraestructures público-cooperatives per a l’elaboració de productes a la comarca.

Les cooperatives agràries, empreses col·lectives de més de 100 anys d’història construïdes per la pagesia, s’han anat adaptant als reptes de cada època que han viscut. Sempre en transformació, ara han decidit començar una nova etapa per adaptar-se als reptes actuals com el relleu agrari, la viabilitat de les finques, el canvi climàtic i les dificultats de fixar població a la comarca. Els presidents i gerents han explicat que aposten per la qualitat dels productes, en detriment de la quantitat, amb l’objectiu de millorar la remuneració de la pagesia, per visibilitzar més els valors cooperatius i per la intercooperació a l’hora de mancomunar infraestructures i recursos.

Instal·lacions de la Cooperativa de Cabacés

Instal·lacions de Vinícola del Priorat

Instal·lacions de Falset Marçà